Джо Байдън обеща да предотврати намесата на Турция в Нагорни Карабах, ако победи на изборите

Отбелязва се също, че той ще продължи дългосрочна хуманитарна помощ за разминиране на Нагорни Карабах, която Тръмп се опита да спре

Кандидатът за президент на САЩ Джо Байдън и кандидатът за вицепрезидент сенатор Камала Харис представиха текста на изявление за това какво е направил Байдън по арменските въпроси и какво ще направи администрацията Байдън-Харис, ако бъдат избрани, предава Armenpress, цитирана от Агенция „Фокус“.

В текста на изявлението, озаглавено „Подкрепата на Джо Байдън за арменския народ“, се споменават особено думите на Байдън от 24 април 2020 г.: „В чест на паметта на жертвите на арменския геноцид, подкрепям целия арменски народ, както и нашата арменска общност, която има толкова голям принос за Съединените щати.“.

Що се отнася до по-нататъшните планове на Байдън, по-специално се споменава, че той признава арменския геноцид, и счита универсалните човешки права за един от приоритетите на неговата администрация, за да не се повтарят подобни трагедии. Отбелязва се също, че Байдън ще укрепи отношенията между САЩ и Армения, за да подобри живота на арменския народ. Той ще подкрепи установяването на траен мир в региона, като увеличи ролята на САЩ в конфликта в Нагорни Карабах, както и ще привлече допълнителни международни наблюдатели за наблюдение на прекратяването на огъня.

Също така се подчертава, че Байдън ще се стреми да предотврати намесата на трети страни, включително чуждестранни наемници от страни като Турция, на които се плаща за извършване на престъпления срещу народа на Нагорни Карабах. Той напълно подкрепя продължаващата помощ на САЩ за Армения за укрепване на демократичното управление, насърчаване на икономическия растеж и преглед на помощта за сигурност на Азербайджан, за да се гарантира, че тя не се използва за агресивни цели. Отбелязва се също, че той ще продължи дългосрочна хуманитарна помощ за разминиране на Нагорни Карабах, която Тръмп се опита да спре. Байдън ще осъди и престъпленията от омраза срещу американските арменци.

В текста на изявлението също така казва какво е направил Байдън по арменския въпрос. По-специално като американски сенатор той е положил усилия да се признае арменския геноцид. Миналата година Байдън подкрепи двупартиен законопроект в Конгреса, признаващ геноцида над арменците и необходимостта от неговото отбелязване в САЩ.

Тази година, в Деня на паметта на жертвите на арменския геноцид, той призова за пълното признаване на геноцида и обеща да допринесе за това. Тогава той каза: „Ако не разберем напълно, не напомняме и не информираме децата си за геноцида, тогава думите „никога повече“ще загубят цялото си значение.“

Източник: epicenter.bg

Подобни статии

Гражданите на Киргизстан се доверяват изцяло на президента

Изглежда, че голямото мнозинство от гражданите на Киргизстан са подкрепили промените...

Още в катергорията

Гражданите на Киргизстан се доверяват изцяло на президента

Изглежда, че голямото мнозинство от гражданите на Киргизстан са...

Гърция удължава ограничителните мерки за влизане в страната до 19 април

Пристигащите в Гърция, независимо от вида транспорт (въздушен, сухоземен...

„Московский Комсомолец“: В Донецк смятат конфликта между Русия и Украйна за неизбежен

Бившият "министър на отбраната" на ДНР и пенсиониран полковник...