ЕС има нужда от допълнително съгласуване на борбата с пандемията, заяви Шарл Мишел

Необходими са допълнителни действия за съгласуван европейски отговор на пандемията от Ковид-19. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след двудневното заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС в Брюксел.

Здравеопазването е основно национален въпрос, все повече държави в ЕС се налага отново да въвеждат мерки с ограничаване на свободите. Разглеждаме този въпрос на всяко заседание на Европейския съвет от началото на пандемията, целим уеднаквяване на подхода, особено за карантината и изследванията, за ускорено съобщаване на данните от пробите. Още поне няколко месеца ще бъдем силно засегнати, добави той.

Мишел оправда решението два пъти този месец Европейският съвет да заседава присъствено в Брюксел с необходимостта да се обсъждат чувствителни и трудни въпроси като отношенията с Турция и Великобритания. По неговите думи преговорите и усилията за постигането на решения в тези случаи изискват физически срещи.

Той отбеляза, че някои държавни ръководители от ЕС са поискали да се обмисли преминаването отново към видеоконференции, както бе в началото на пандемията.
По неговите думи ЕС съжалява за едностранните провокации на Турция в Източното Средиземноморие и ще обсъди въпроса отново през декември.

Готови сме да продължим преговорите с Великобритания, надявам се да постигнем напредък, но не на всяка цена, посочи Мишел.

Източник: БТА

Подобни статии

Премиерът на Люксембург e изкопирал своята дипломна работа

Това беше разкрито през последните дни Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел е...

Още в катергорията

Премиерът на Люксембург e изкопирал своята дипломна работа

Това беше разкрито през последните дни Премиерът на Люксембург Ксавие...

Земята ще се затопли с 2,7°C

Това ще доведе до опустошителни наводнения, горещи вълни и...