ЕС има нужда от допълнително съгласуване на борбата с пандемията, заяви Шарл Мишел

Необходими са допълнителни действия за съгласуван европейски отговор на пандемията от Ковид-19. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след двудневното заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС в Брюксел.

Здравеопазването е основно национален въпрос, все повече държави в ЕС се налага отново да въвеждат мерки с ограничаване на свободите. Разглеждаме този въпрос на всяко заседание на Европейския съвет от началото на пандемията, целим уеднаквяване на подхода, особено за карантината и изследванията, за ускорено съобщаване на данните от пробите. Още поне няколко месеца ще бъдем силно засегнати, добави той.

Мишел оправда решението два пъти този месец Европейският съвет да заседава присъствено в Брюксел с необходимостта да се обсъждат чувствителни и трудни въпроси като отношенията с Турция и Великобритания. По неговите думи преговорите и усилията за постигането на решения в тези случаи изискват физически срещи.

Той отбеляза, че някои държавни ръководители от ЕС са поискали да се обмисли преминаването отново към видеоконференции, както бе в началото на пандемията.
По неговите думи ЕС съжалява за едностранните провокации на Турция в Източното Средиземноморие и ще обсъди въпроса отново през декември.

Готови сме да продължим преговорите с Великобритания, надявам се да постигнем напредък, но не на всяка цена, посочи Мишел.

Източник: БТА

Подобни статии

Франция прие закона за сепаратизма

Някои общности в страната широко критикуваха закона Парламентът на Франция прие закона...

Още в катергорията

Франция прие закона за сепаратизма

Някои общности в страната широко критикуваха закона Парламентът на Франция...

ЮНЕСКО: Турция да представи доклад за „Света София”

Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО е изразил "загриженост...

Министрите от Г-20 не успяха да се споразумеят за по-амбициозни климатични цели

Несъгласие предизвика и желанието да се предотврати затоплянето на...