Закланият учител в Париж е 47-годишниият Самюел Пати, получавал с дни заплахи

Президентът Макрон нарече нападението „ислямистка терористична атака“. Арестувани са двамата братя на убиеца, баба му и дядо му

Учителят, който бе обезглавен вчера в парижко предградие, е получавал заплахи с дни, след като показал на учениците си карикатури на пророка Мохамед, съобщават френски медии, цитирано от epicenter.bg.

Убийството бе извършено в късния следобед вчера, а нападателят – застрелян от полицията при опита за задържане.

Президентът Макрон нарече нападението „ислямистка терористична атака“.

Девет души са задържани. Те са свързани с нападателя. Сред тях има непълнолетен и родители на деца от класа на учителя. По думите на Еманюел Макрон, показвайки противоречивите карикатури, учителят е преподавал свобода на изразяване.

Властите вече дадоха и подробности са самоличността на жертвата и нападателя.

Жертвата е 47-годишният Самюел Пати, учител по история и география. По-рано този месец той преподавал урок по свобода на изразяването. Според френски медии по време на урока учителят е посъветвал учениците си мюсюлмани да излязат от стаята, ако се чувстват засегнати от видяното. Училището е получило оплаквания от родители, а преподавателят – неуточнени заплахи, добавят медиите. Родител на дете от класа описва пред пресата учителя като много мил, вежлив и приятелски настроен.

Убиецът е 18-годишен, роден е в Москва, но е живял в Чечня. Арестувани са двамата му братя, баба му и дядо му.

Нападението се случва на фона на течащия процес за терористичната атака срещу редакцията на френския сатиричен вестник „Шарли ебдо“ от 2015 г.

Екипът на „Шерли ебдо“ коментира в Туитър след трагедията: „Току-що нетолерантността достигна нов праг и изглежда не се спира пред нищо, за да наложи терор над страната ни.“

Още петима души са арестувани във връзка с обезглавяването на учител по история в парижко предградие. С това задържаните стават общо девет, предаде Франс прес, цитирана от БНР.

Сред петимата нови задържани са двама родители на ученик в училището, в което е работил убитият преподавател, както и лица, които са познавали убиеца, но не са от семейството му.

Преди това бяха задържани 17-годишният брат, родителите и дядото на нападателя. Според съдебни източници, той е на 18 години и е от чеченски произход. Роден е в Москва и е живял във Франция.

Междувременно излезе информация, че се проучва съобщение, качено в социалната мрежа “Туитър“ от акаунт, който вече е затворен и в който е имало снимка на главата на жертвата.

Снимката е придружена и със заплашително послание, адресирано до президента Еманюел Макрон, в което той е бил наречен „лидер на неверниците“.

Медиите съобщиха по-рано, че убитият учител е показвал на учениците си в клас карикатури на пророка Мохамед.

Разследването на инцидента се води от антитерористичната прокуратура в Париж, а президентът Еманюел Макрон определи случилото се като терористичен акт.

Терористите няма да успеят да разединят френското общество, мракобесието няма да победи, заяви френският президент Еманюел Макрон по повод убийството. Цяла Франция застава зад учителите си, каза още Макрон:

“Един от нашите граждани беше убит, защото преподаваше, той учеше учениците за свободата на словото, свободата да вярваме или да не вярваме. Нашият сънародник беше грубо нападнат. Той стана жертва на терористична ислямистка атака“.

Атентаторът е извършвал престъпления от общ характер, но не е бил следен за радикален ислямизъм.

Подобни статии

Още в катергорията

Ще разследват Борис Джонсън

Британският премиер е обещал 40 нови болници до 2030...