Министърът на спорта се срещна с посланика на Япония

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев проведе среща с посланика на Япония Н.Пр. Хироши Нарахира.

Двамата обсъдиха традиционно добрите отношения между България и Япония в сферата на спорта и програмата Host Town, съобщиха от пресцентъра на ММС.

През 2016 г. беше подписано споразумение между ММС и японското министерство на образованието, културата, спорта, науката и технологиите за съвместна дейност. На база това споразумение и специална програма на японското правителство през последните години няколко общини в страната приеха за подготовка български състезатели от различни спортове.

„Нашите атлети са изключително доволни от подготовката в Япония. Те усещат подкрепата на местните жители и установяват много силна връзка с тях. Вече нямат търпение да участват на Олимпийските игри в Токио догодина“, заяви министър Кралев.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Красен Кралев разказа на Нарахира за впечатленията си от посещението му в Япония през 2016 г., където бе подписано споразумението за сътрудничество в сферата на спорта между двете държави. Тогава спортният министър връчи купата на българското правителство на победителя от ежегодния турнир по сумо в Токио. Хироши Нарахира сподели, че е запознат с успехите на най-изявените български състезатели в традиционния за Япония спорт – Калоян Махлянов – Котоошу и Даниел Иванов – Аоияма.

По време на срещата двамата обсъдиха и предстоящия тенис турнир от категория 250 на ATP – Sofia Open 2020 (7-14 ноември), в който участие ще вземе японската звезда Кей Нишикори. Министър Кралев отправи покана към Нарахира да подкрепи от трибуните Нишикори в срещите му в българската столица.

През 2019 г. България и Япония отбелязаха троен юбилей в двустранните си отношения – 110 години от началото на официалните двустранни контакти, 80 години от установяването на дипломатически отношения и 60 години от възстановяването им.

Посланикът на Япония Хироши Нарахира изрази увереност, че доброто сътрудничество между двете държави ще продължи и подари на министър Кралев традиционно японско ветрило и гравирана чаша в знак на признателност.

От своя страна Кралев връчи на Нарахира книгата „България на Олимп“, която събира всички български триумфи на Олимпийски игри.

Подобни статии

Нов рекорд и още трима български плувци на полуфинал на Евро 2022

Още един национален рекорд и нови трима български плувци на полуфинал...

Още в катергорията

Нов рекорд и още трима български плувци на полуфинал на Евро 2022

Още един национален рекорд и нови трима български плувци...

Кристиян Василев взе бронзовия медал на Европейското първенство по гребане

Българинът Кристиян Василев завърши на 3-о място на скиф...

Два национални рекорда по време на Европейското първенство по плуване в Рим

Два нови национални рекорда поставиха българските плувци по време...