Мюсюлмански държави призовават за бойкот на френски стоки. Макрон: Никога няма да остъпим!

“Няма да се отречем от нашите карикатури”, каза Макрон и добави, че учителят Самуел Пати „е убит, защото „ислямистите искат нашето бъдеще“. Най-новата история на Франция е „история на борбата срещу тиранията и различните видове фанатизъм“.

Франция призова страните от Близкия изток да прекратят призивите за бойкот на френски стоки в знак на протест срещу защитата на президента Еманюел Макрон на правото да се показват карикатури на пророка Мохамед, съобщава BBC, цитирано от БГНЕС.

“Няма да се отречем от нашите карикатури”, каза Макрон и добави, че учителят Самуел Пати „е убит, защото „ислямистите искат нашето бъдеще“. Карикатурите бяха прожектирани върху административни сгради в страната, което предизвика недоволство в Арабския свят, припомня ДПА, цитирано от epicenter.bg.

Френски стоки бяха премахнати от някои магазини в Кувейт, Йордания и Катар.

Междувременно антифренски протести бяха организирина в Либия, Сирия и ивицата Газа.

От френското външно министерство заявиха, че „неоснователните“ призиви за бойкот са „подтиквани от радикално малцинство“. Всичко това свидетелства за стремеж да се разпали ненавист против Франция, се казва в декларация на външния министър на страната Жан-Ив льо Дриан. Макрон удвои своята защита на френските ценности в съобщение в Туитър, което гласеше: „Ние никога няма да отстъпим.“

Политическите лидери на Турция и Пакистан обвиниха Макрон, че не зачита „свободата на убежденията“ и маргинализира милионите мюсюлмани във Франция. В събота турският президент Реджеп Тайип Ердоган предложи за втори път Макрон да потърси „психологическа помощ” във връзка с възгледите си за исляма. Пакистанският премиер Имран Хан обвини френския президент, че “напада исляма” и така предизвиква поляризация, която “неизбежно води до радикализация”.

Подобни коментари принудиха Франция да отзове посланика си в Турция за консултации. Позиция изрази и първият дипломат на Европа.

“Изявлението на президента на Турция по адрес на президента на Франция е неприемливо. Призоваваме Турция да прекрати тази опасна спирала на конфронтация”, написа в туитър Жозеп Борел, дипломат №1 на ЕС. Бойкотът обаче не спира.

Някои рафтове на супермаркетите бяха опразнени от френски продукти в Йордания, Катар и Кувейт. В Кувейт, голям търговски съюз нареди на бойкот на френски стоки.

Хаштаг, призоваващ за бойкот на френската верига супермаркети Carrefour, беше втората най-обсъждана тема в Саудитска Арабия – най-голямата икономика на арабския свят.

В Египет интернет потребители осмяха Макрон, изобразявайки го като куче. Те публикуваха списък с френски компании, като “Пежо”, “Рено” и “Данон”, които да бъдат бойкотирани.

След бурята от събития, френският президент Еманюел Макрон потвръди позицията на Франция. В изявление, той подчерта неизменността на курса и политиката на републиката на фона на критиките в страните от Близкия изток, причинени от позицията на официален Париж към мюсюлманската общност. Макрон публикува своя отговор относно защитата на основните свободи в Туитър. „Ние се грижим за свободата по всякакъв възможен начин и гарантираме равенство. Що се отнася до братството, ние го преживяваме интензивно. И уверявам ви, нищо няма да ни принуди да се оттеглим от тази позиция“, се казва в изявлението, цитирано от БГНЕС.

В същото време Макрон подчерта, че най-новата история на Франция е „история на борбата срещу тиранията и различните видове фанатизъм“. „И нищо не може да ни принуди да отстъпим по този път“, обяви френският лидер. „Ние уважаваме всички съществуващи различия в позициите в духа на мирното съжителство. Никога обаче няма да се съгласим със съществуването на език на омразата и ще защитим идеята за провеждане на дебати в разумни граници“, увери френският президент.

Като ответна реакция и френски медии публикуваха отново карикатурите. Мароканското външно министерство определи като провокация повторното публикуване на „оскърбителните“ според мароканските дипломати карикатури на пророка Мохамед, предаде Ройтерс. Рабат осъжда дивашките действия, извършени в името на исляма, но в същото време „Мароко порицава тези провокации, оскърбяващи святостта на ислямската религия“, се казва в публикуваното вчера изявление на външното министерство.

Подобни статии

Полша настоява за промени в ЕС

Полският премиер се обърна към представителите на ЕС, съобщи радио Варшава. Полша...

Още в катергорията

Полша настоява за промени в ЕС

Полският премиер се обърна към представителите на ЕС, съобщи...

Русия къса връзките с НАТО

Русия обяви днес, че преустановява дейността на представителството си...

Почина Колин Пауъл

Бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл почина на...