Напрежение между САЩ и Турция

САЩ твърдят, че американски граждани могат да бъдат отвлечени в Истанбул

Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу разкритикува публичното съобщение на американското посолство в Анкара, в което се предупреждава за „възможни терористични атаки“ срещу чужденци в Истанбул и останалата част от страната. „Голямата държава има отговорности. Тя не трябва да създава безпорядък, като прави каквото иска и както поиска“, каза Сойлу на среща с пресата, според вестник „Хабертюрк“, предаде Нова телевизия, цитирано от fakti.bg.

В изявлението си американското посолство твърди, че „е получило достоверна информация за възможни терористични атаки и отвличания на американски граждани и други чужденци в Истанбул“. Поради тази причина обяви временно спиране на приема на граждани в легациите в Анкара, Истанбул, Адана и Измир.

„Разбира се, може да има оценки на тайните служби, но разпространението на решенията, взети в интернет, инкриминиращи друга държава, не е правилно отношение“, настоява турският министър. „Получаваме информация и от тайните служби, както от нашата, така и от други държави, и сме много внимателни. Но когато намерим нещо, да пуснем в интернет, че може да сме изправени пред терористична атака и затова спираме издаването на визи, трябва да е свързано с дипломатическите изисквания“, каза Сойлу. „В отношението на американското посолство липсват добри маниери и още по-малко спазване на изискванията на дипломацията“, заключи министърът.

Отношенията между Турция и САЩ, които от месеци са с възходи и падения, се обтегнаха отново, часове преди съобщението на посолството, когато турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди тест с руския зенитно-ракетен комплекс С-400, добавяйки че няма да се интересува от мнението на САЩ по този въпрос. Часове по-късно Пентагонът осъди „с най-силните възможни изрази“ турския процес, който според него „излага отношенията за сигурност“ между двете страни на сериозен риск. Турският министър на отбраната Хулуси Акар настоя, че Турция ще използва системата С-400 и отхвърли, че тя е несъвместима със сътрудничеството на НАТО, както самият Атлантически алианс многократно е заявявал.

Подобни статии

Индия въведе нов медикамент за лечение на COVID-19

Лекарството блокира способността на вируса да се мултиплицира в някои клетки Индия...

Още в катергорията

Индия въведе нов медикамент за лечение на COVID-19

Лекарството блокира способността на вируса да се мултиплицира в...

Италия облекчава мерките за влизащи в страната

Отменят карантината за пътници от ЕС, Великобритания и Израел Първите...

Александър Вучич: EC e умoрeн oт рaзширявaнe

Държaвният глaвa нa Cлoвeния Бoрут Пaхoр oбяви, чe рaзширявaнeтo...