Папа Франциск посочи чернокож от САЩ за кардинал

От Ватикана засега не са съобщили как ще се проведе консисторията – церемонията по ръкополагане, в условията на ограниченията за пътувания по света заради коронавирусната пандемия, отбелязва АП

Папа Франциск посочи своите 13 избраници за нови кардинали. Сред тях е и първият чернокож от САЩ – Уилтън Грегъри, архиепископ на столицата Вашингтон, предадоха световните агенции.

В изненадващото съобщение, което направи от прозореца на своя кабинет пред събралите се вярващи на площад „Свети Петър“, главата на Римокатолическата църква каза, че новите кардинали ще бъдат ръкоположени официално на церемония на 28 ноември. Сред тях е францисканецът от Италия Раниеро Канталамеса, отдавнашен личен изповедник на Светия отец във Ватикана. Друг францисканец, Мауро Гамбети, ще оглави като кардинал Светия конвент в Асизи, града на Свети Франциск.

Между номинираните са още архиепископите на Кигали (Руанда), Капис (Филипините) и Сантяго (Чили), както и представител на Бруней.

От Ватикана засега не са съобщили как ще се проведе консисторията – церемонията по ръкополагане, в условията на ограниченията за пътувания по света заради коронавирусната пандемия, отбелязва АП.

Девет от тринайсетимата бъдещи кардинали ще бъдат от т. нар. електори, тоест ще имат право да гласуват в избора на нов папа. Франциск е номинирал около 57% кардиналите електори, което увеличава вероятността неговият по-либерален курс да бъде продължен от следващия папа.

Останалите кардинали електори бяха номинирани от по-консервативните предшественици на Франциск – Бенедикт Шестнайсети и Йоан-Павел Втори. С новите девет кардиналите електори ще станат 128.

Източник: Dir.bg

Подобни статии

Русия призовава ЕС да промени обвинителния си тон

Захарова предлага да се премине към реален диалог Русия призовава ЕС да...

Още в катергорията

Русия призовава ЕС да промени обвинителния си тон

Захарова предлага да се премине към реален диалог Русия призовава...

Aмeрикaнcкитe нaрoдни прeдcтaвитeли приеха законодателна реформа в САЩ

Прeдвиждa ce щaтитe дa прeдлaгaт нa грaждaнитe възмoжнocт дa...