Пентагонът заплаши Турция

Ние сме против Турция да тества тази система, обявиха от Вашингтон

Департаментът на отбраната на САЩ осъжда изпитанията на руската противоракетна система С-400, осъществен от Турция на 16 октомври. Те бяха потвърдени от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава RT.

„Ние сме против Турция да тества тази система, тъй като това рискува да доведе до тежки последствия за нашите отношения, що се отнася до сигурността“, заяви говорителят на Пентагона Джонатан Хофман. Той подчерта, че позицията на Пентагона остава „ясна и непоклатима“ за това, че „системата С-400 не съответства на ангажиментите, поети от Турция като съюзник на САЩ и НАТО“, пише News.bg.

Хофман напомни, че Анкара е била изключена от програмата Ф-35 и посочи, че „С-400 остава бариера за напредъка в други сфери на двустранно сътрудничество“ между САЩ и Турция. Часове по-рано турският президент Ердоган заяви, че Анкара няма да иска разрешение от САЩ, за да тества оръжията, с които разполага.

Доставките на най-новите руски системи за ПВО С-400, които обтегнаха отношенията между Турция и САЩ, започнаха в средата на юли 2019 г. Вашингтон поиска отказ на сделката в замяна на придобиване на американските „Пейтриът“, заплашвайки да забави или дори да отмени продажбата на новите изтребители Ф-35 в Турция, както и да наложи финансови санкции.

Източник: fakti.bg

Подобни статии

Рязко нагоре! Милиapдep пpoгнoзиpa 10% pъcт в цeнитe нa xpaнитe в paмĸитe нa двa мeceцa

Cpeд фaĸтopитe зa пoĸaчвaщитe ce цeни ca cпaдът в пpoизвoдcтвoтo, пpичинeн...

Още в катергорията

Владимир Путин ще участва в срещата на водещите държави

Днес той проведе разговор с италианския премиер Марио Драги Руският...

В Турция отново арестуват военни

Сред заподозрените са 110 студенти във военни училища, които...