Пентагонът заплаши Турция

Ние сме против Турция да тества тази система, обявиха от Вашингтон

Департаментът на отбраната на САЩ осъжда изпитанията на руската противоракетна система С-400, осъществен от Турция на 16 октомври. Те бяха потвърдени от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава RT.

„Ние сме против Турция да тества тази система, тъй като това рискува да доведе до тежки последствия за нашите отношения, що се отнася до сигурността“, заяви говорителят на Пентагона Джонатан Хофман. Той подчерта, че позицията на Пентагона остава „ясна и непоклатима“ за това, че „системата С-400 не съответства на ангажиментите, поети от Турция като съюзник на САЩ и НАТО“, пише News.bg.

Хофман напомни, че Анкара е била изключена от програмата Ф-35 и посочи, че „С-400 остава бариера за напредъка в други сфери на двустранно сътрудничество“ между САЩ и Турция. Часове по-рано турският президент Ердоган заяви, че Анкара няма да иска разрешение от САЩ, за да тества оръжията, с които разполага.

Доставките на най-новите руски системи за ПВО С-400, които обтегнаха отношенията между Турция и САЩ, започнаха в средата на юли 2019 г. Вашингтон поиска отказ на сделката в замяна на придобиване на американските „Пейтриът“, заплашвайки да забави или дори да отмени продажбата на новите изтребители Ф-35 в Турция, както и да наложи финансови санкции.

Източник: fakti.bg

Подобни статии

Индия въведе нов медикамент за лечение на COVID-19

Лекарството блокира способността на вируса да се мултиплицира в някои клетки Индия...

Още в катергорията

Индия въведе нов медикамент за лечение на COVID-19

Лекарството блокира способността на вируса да се мултиплицира в...

Италия облекчава мерките за влизащи в страната

Отменят карантината за пътници от ЕС, Великобритания и Израел Първите...

Александър Вучич: EC e умoрeн oт рaзширявaнe

Държaвният глaвa нa Cлoвeния Бoрут Пaхoр oбяви, чe рaзширявaнeтo...