Проверяват пазарите дали спазват противоепидемичните мерки

Проверките започнаха от „Женския пазар“

След започналите проверки за спазване на противоепидемичните мерки в градския транспорт, от днес на прицел на инспекторите са и пазарите.

Проверките започнаха от „Женския пазар“ и ще продължат и в останалите пазари в града, като краен срок за тях няма да има, предаде БГНЕС.

„По заповед на кмета ще проверяваме дали се спазва заповедта за организация на дейността на пазарите и ще се проверява в закритите помещения дали се спазва заповедта на министъра на здравеопазването от гледна точка на носенето на предпазни средства и отстояния“, обясни зам.-кметът по финанси в Столичната община Дончо Барбалов, който също присъстваше на проверката.

Той каза, че инспекторите ще следят дали има подходи по пазарите, дали има дезинфектанти и дали в закритите помещения се носят маски или шлемове, както и да се спазват отстояния.

„Ако има нарушения ще бъдат наказвани. Глобата ще бъде за този, който е в нарушение“, заяви той и увери, че глобите не са никак малко и ще се налагат безкомпромисно.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

От думите му стана ясно, че проверяващи има от Дирекция „Икономика на търговската дейност“, „Общинска полиция“ и „Столичен инспекторат“.

Барбалов беше категоричен и по отношение на това, че на този етап не се обмисля затварянето на пазарите и добави, че проверката на пазара е изненадваща и никой не е бил предупреден.

Изпълнителният директор на пазари „Възраждане“, който стопанисва „Женския пазар“ Драгомир Димитров каза, че се съобразяват с всички правила и те стриктно се спазват.

„Пазарът трябва да има един вход и един изход и ние сме се съобразили с това. Осигурили сме еднопосочно движение, дистанция между хората, осигурили сме дезинфектанти“, заяви той.

На въпрос дали не може да се отвори още едно място за влизане и излизане от пазара, Димитров каза, че това не е възможно.

„Ако няма огради хората дори няма да се струпват в средата. Заповедта не е пригодена специално за „Женския пазар“, тя е за всички пазари и ние я спазваме. За съжаление има своите недостатъци“, коментира директорът.

Елиза Димова пазарува зимнина. Жената е ядосана, че преди появата на проверяващите не е имало обособен вход и Димова си е изнасяла касетките със зимнина от мястото, което е предназначено за вход.

„До преди 10 минути можеше да се излиза от входа, след 10 мин- не може да се излиза. Ако има правила, тези правила не трябва ли да се спазват от сутринта, от отварянето на пазара“, попита тя и сподели, че необходимостта да се обикаля целия пазар е абсурдна.

В края на проверката стана ясно, че не са били открити нарушители, но зам.-кметът настоя да се правят по-задълбочени инспекции на затворените обекти и коментира, че ако сега не са открити нарушители, то не означава, че няма такива.

Подобни статии

В очакване на кабинет: По кои теми се договориха партиите и какво предстои

Четири партии, пет дни, 18 публични дискусии, десетки експерти - това най-общо...

Още в катергорията

В очакване на кабинет: По кои теми се договориха партиите и какво предстои

Четири партии, пет дни, 18 публични дискусии, десетки експерти...