Прокуратурата предлага редица изменения в НПК, иска да облекчи съдебния процес

Сред множеството предложения е възможността да има вариант за образуване на дело с внасяне на опростен обвинителен акт. Това стана ясно от изявление на говорителя на главния прокурор Сийка Милева

Редица изменения в Наказателно-процесуалния кодекс, които да доведат до облекчаване на наказателния процес предлагат от прокуратурата.

Сред множеството предложения е възможността да има вариант за образуване на дело с внасяне на опростен обвинителен акт. Това стана ясно от изявление на говорителя на главния прокурор Сийка Милева, съобщи Канал 3, цитирано от epicenter.bg.

Милева даде примери с държави като Франция и Италия, както и други европейски страни членки на ЕС, където тази практика съществува.

Милева уточни, че всички промени в НПК са съгласувани с европейските прокурори, както и с механизма на ЕК в част съдебна власт. Вчера главният прокурор е изпратил и предложенията до Народното събрание, както и до Министерски съвет.

За обвинителните актове зам.-главният прокурор Красимира Филипова заяви, че така действащия НПК налага повтаряемост, което е излишно и наброяват стотици, дори хиляди страници, което усложнява процеса за изготвяне на обвинителните актове.

Така, за да се стигне до опростени обвинителни актове, нормите трябва да се опростят и да се говори само за признаците на престъплението и да се говори само за престъплението, от кого е извършено и какви са конкретните доказателства.

Подобни статии

Времето – 28 май 2022 г.

През деня, под влияние на приближаващ студен атмосферен фронт, въздушната маса...

Още в катергорията

Времето – 28 май 2022 г.

През деня, под влияние на приближаващ студен атмосферен фронт,...

Румен Радев и сър Стюарт Пийч обсъдиха евроинтеграцията на Западните Балкани

Двамата бяха единодушни, че освен заплахите за сигурността, са...

МС реши: Държавната агенция за българите в чужбина отива към министъра на външните работи

Правителството определи „Български пощи“ ЕАД за стратегически обект от...