Проф. Генчо Начев: Бройката на заразените, установени с PCR тест е само върха на айсберга

„Говоря от край време, че има сериозен недостиг на медицински сестри, лаборанти, акушерки, специалисти по здравни грижи. Не може да се замени ролята на една сестра със студенти, които идват за 3, 6 или 8 месеца и си отиват”, каза професорът

В началото на кризата политическите решения, които се взеха, бяха изключително навременни и точни. България се сочеше за пример като държава, която е позволила най-слабо разпространение на тази инфекция. За съжаление след това мерките се облекчиха и виждаме до какво води това. Март беше добре, но октомври е зле, защото фактите са такива.

Гледам общата бройка на заразени и тя е установен резултат на PCR изследвания. Това не е истината, а само върха на айсберга. Много хора без да са тествани носят вече вируса. Обхващането на населението обаче е много по-сериозно, защото на нас само тези цифри са ни известни. Стигна се дотук, защото не сме дисциплинирани и в началото се даде възможност за много мнения“. Това каза директорът на УМБАЛ „Света Екатерина“ проф. Генчо Начев в интервю за предаването „Тази събота“ по БТВ.

„В България всеки разбира от всичко и всеки си позволява без да се замисля от последствията, даде се трибуна на хора, които бяха против мерките, а не трябваше. Ние сме на крайности – или създаваме паника, или неглижираме всичко и си казваме, че нас няма да ни хване“, допълни Начев.

Кадровият проблем в здравната система сега излиза наяве, защото напрежението се покачи. Това каза директорът на УМБАЛ „Света Екатерина“ проф. Генчо Начев в интервю за предаването „Тази събота“ по БТВ. „Няма откъде да ги намерим тези, които да ни лекуват, не може да ги внесем. Кадровият проблем не е от вчера. Този проблем сега излиза наяве, защото напрежението в системата се покачи. Легла ще се осигурят, но няма кой да гледа болните. Наличният състав вече е изконсумиран физически и психически. И преди COVID пандемията имаше липса на кадри и той сериозно се усещаше. Ние вземаме студенти да вършат сестринска работа и самият факт, че се стига дотук, означава, че проблемът не е от вчера“, заяви Начев.

„Говоря от край време, че има сериозен недостиг на медицински сестри, лаборанти, акушерки, специалисти по здравни грижи. Не може да се замени ролята на една сестра със студенти, които идват за 3, 6 или 8 месеца и си отиват. Те научават много, но поне една сестра бди над тях. За съжаление от 4 екипа аз имам в момента имам 6 сестри, а трябва д аса 8. Останалите се допълват от студенти. Това е жалко“, допълни той

 

„Слава богу вече един месец след изписването ми се чувствам добре, мисля, че тежкият период мина. Единственият ми симптом беше кашлицата. Нямах температура над 36.9 градуса. Имах лесна умора и задух, но никой от другите симптоми. Беше трудно, но има и хора, които го преживяват още по-тежко, влизат в интензивни отделения, при мен не се стигна дотам“, посочи той.

„В такъв момент човек си прави равносметка и си мисли, че ако нещо се случи, е оставил много неподреени неща в живота си. Много е важно човек да не губи вяра в такъв момент и да не изпитва нихилистични чувства, а да е борбен. След всичкото това психично изживяване, човек се настройва за нов живот и преосмисля ценностната си система. Дадох си равносметка, че не съм бил винаги достатъчно добър към околните и преосмислих, че мога да дам повече на обществото и че трябва да се опитам да бъда по-добър“, заяви Начев.

„Лекарството „Ремдесивир“ го нямаше в България още, когато ме лекуваха с него. При мен лечението беше ефективно, а беше включен на 9-ия ден. Колкото по-рано се започне с него, ефектът от лечението е по-добър. При мен имаше ефект. Даже се колебаеха дали да го включат заради странични ефекти. Подписах се, че искам да се включи и имаше ефект“, каза още Начев.

Ако за един лекар професията е призвание, той не може да откаже да лекува, COVID e риск на професията, смята проф. Начев.

На въпрос какво е посланието му към тези медици, които отказват да лекуват болни от COVID-19, проф. Начев посочи: „Това е лично решение, но аз не го приемам. Това са хора, за които тази професия не е призвание, а начин за изкарване на средства за ежедневни нужди“.

По думите му ако професията е призвание за тях, никога не биха се отказали. „Не, защото сме се клели да помагаме на пациентите, а защото ако е призвание, ти живееш с тази професия и не можеш да откажеш да лекуваш когото и да е въпреки риска. Това са рисковете на професията“.

„По две направения е влиянието на COVID-19 върху сърдечно-съдовата система. Първото е директно със склонността за тромбообразуване на малките съдове. Особено важно е още от началото на лечението да се вземат лекарства, които намаляват тази склонност, защото в резултат на тромбообразуване, сърцето страда и се стига до сърдечна недостатъчност. Второто е увреда на белия дроб. Сърцето работи срещу съпротивлението на кръвообръщението в малкия кръг и се стига до сърдечна недостатъчност. Затова трябва освен скенер на белия дроб на 2-рия или 3-тия месец след заболяването, трябва да се направи и ядреномагнитен резонанс на сърцето, за да се види дали няма някакви последствия и при него“, заяви Начев.

„В УМБАЛ „Св. Екатерина“ сме отделили 5 легла за пациенти с коронавирус и те се заеха за един ден и половина. Сега нямаме легла, а едва намираме кой да гледа тези пациенти. Имаме един заразен лекар, но той е заразен извън болницата. Това е смисълът да се открият легла за пациенти с COVID – да лекуваме пациенти със съответните заболявания, както в случая сърдечно-съдови заболявания. Същевременно трябва и останалата дейност да се извършва в болницата. Не трябва да се спират трансплантациите и спешните операции“, допълни той.

Подобни статии

Още в катергорията

Започна разтоварването на Вера Су

Операцията ще продължи 3, 4 дни Разтоварването на заседналия на...

Мустафа Карадайъ от Ловеч: ДПС е символ на демокрацията в България

“Ние сме носител на демокрацията и символ на демокрацията...