Румен Радев: Не можем да мислим само в перспективата на тръби и асфалт

Не можем да мислим само в перспективата на полагане на тръби и на асфалт – инфраструктурата е важна, но, ако искаме икономика на бъдещето, трябва да вложим в научна и образователна свързаност.

Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, който е в Естония във връзка с инициативата за регионално сътрудничество „Три морета“. Нашата страна поема нейното председателство.

„Инфраструктурната свързаност не е цел, а средство за постигане на целта – висок устойчив икономически растеж и сходен жизнен стандарт с развитите европейски страни в рамките на преход към зелена и дигитална икономика“, подчерта президентът. По думите му младите специалисти и изследователи от региона трябва да могат заедно да работят по различни проекти.

Радев отбеляза и, че географският обхват на „Три морета“ трябва да се разшири и България да не остава в периферията. По думите му лидерите на Гърция и Кипър са изразили желание да се включат.

Инициативата е създадена през 2015 г. и обединява 12 европейски държави, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море. В отговор на въпрос дали „Три морета“ не е инструмент за увеличаване на влиянието на САЩ в ЕС, Радев запита какво лошо има в това по-бързо и със средства отвън да се изграждат проекти като АМ „Черно море“ и тунела под Петрохан или в това да се постигне реална диверсидикация.

Към момента Полша има принос от около 500 млн. евро в инвестиционния фонд на инициативата, а минимумът за участие е 20 млн. евро. САЩ имат готовност да се ангажират с 1 млрд. евро, като събирането на средства ще продължава.

Подобни статии

Васил Димитров от „Евролаб“ ще сезира прокуратурата, след като депутат от ПП заговори за подкуп и контрабанда

Ескалира напрежението около лабораторията на ГКПП „Капитан Андреево“, след като правителството...

Още в катергорията

Доц. Мангъров: Това вече го играхме! Маймунска шарка никога не е била особено опасна инфекция!

Материал за размисъл: По повод плашещите изказвания на някои изтъкнати...