„Северен поток-2“ ще бъде завършен, заяви германският външен министър

Проектът за газопровод „Северен поток-2“ ще бъде завършен, остава само въпросът кога точно. Това заяви външният министър на Германия Хайко Маас в публикувано днес интервю за германската медийна група „Редакционснецверк Дойчланд“, цитирано от ТАСС.

По повод критиките на Вашингтон към проекта той заяви: „За нашата енергийна политика и енергоснабдяване взимаме решенията тук – в Европа“.
Проектът „Северен поток-2“ предвижда строителство на две линии с общ капацитет 55 млрд. куб метра газ годишно от руското крайбрежие до Германия по дъното на Балтийско море.

Тръбопроводът като цяло повтаря маршрута на „Северен поток“ и преминава през изключителната икономическа зона и териториални води на пет държави – Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Маас каза още, че не споделя мнението, че ако на президентските избори в САЩ на 3 ноември победи кандидатът на демократите Джо Байдън в отношенията между САЩ и Германия „всичко отново ще бъде добре“.

Той призна също така, че трансатлантическите отношения при сегашния президент Доналд Тръмп са станали по-трудни.

Маас заяви още, че Германия не планира да се отказва от диалога с Русия след отравянето на с руския опозиционер Алексей Навални, тъй като Москва е нужна за уреждането на регионални конфликти.

Седим на една маса с Русия в Съвета за сигурност на ООН, в Берлинския процес за Либия и по въпроса за Украйна. На всички форуми става дума за търсене на решение за прекратяване на войни, отбеляза министърът.

Заради това не може да има прекратяване на диалога с Москва, подчерта той.

Източник:БТА 

Подобни статии

Лeкaри в „Пирoгoв“ oпeрирaт 2-гoдишнoтo дeтe, удaрeнo oт боклукчийски камион

Кaмиoнът e прeминaл прeз тeлaтa им c прeднaтa лявa гумa, oбяcни...

Още в катергорията

ГЕРБ свиква Национално събрание през май

Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ свиква Национално събрание на партията. По време на форума,...

Нов медал за България на Европейското по вдигане на тежести

Божидар Андреев спечели бронзов медал в олимпийската категория до...