Той не е Жокерът. Той е Хоакин Финикс, който изигра влудяващо обезпокояващ образ на тъжния клоун (ВИДЕО)

Днес той става на 46, намира се на върха на славата заради гениалната си роля в „Жокера“, а хората все така не знаят достатъчно за този актьор

Той не е Жокерът. Той е Хоакин Финикс, който изгради и изигра един брутално добър, драматично реален и влудяващо обезпокояващ образ на тъжния клоун, който се превръща в злодей, а зрителят остава раздвоен между симпатиите, емпатиите и отрващението си към този герой.

Хоакин Финикс днес става на 46, намира се на върха на славата заради гениалната си роля в „Жокера“, а хората все така не знаят достатъчно за този актьор, който няколко пъти се е отказвал от професията си.

жокер хоакин финикс
Warner Bros. Pictures

Хоакин Рафаел Ботъм е роден в Пуерто Рико. Живее там само 4 години, след което семейството му се премества да живее в континенталната част на Америка. Живял е също така и в Латинска Америка.

За известно време родителите му са активни участници в религиозен култ. Когато напускат окончателно култа през 1978 година, те променят и фамилното си име на Финикс, за да символизират ново начало. И петте им деца – 3 момчета и 2 момичета, са ангажирани с актьорската кариера от малки.

Вегетарианец е от 3-годишен. А впоследствие става веган.

хоакин финикс
Getty/Gulliver

Като малък Хоакин започва да се нарича Лийф (листо), защото много иска да бъде като по-големия си брат Ривър (река) и сестра си Рейн (дъжд). Той дори използва това име при първите си роли до 15-годишна възраст. После се връща пак към името Хоакин.

На 31 октомври 1993 година неговият брат Ривър Финикс взима свръхдоза наркотици и умира пред холивудския нощен клуб Viper Room, собственост на Джони Деп. Обаждането на Хоакин до 911 в опит да спаси брат си е излъчвано многократно по телевизията и радиото. Това предизвиква неговото оттегляне от обществения живот.

Истински хит е участието му във филма „Гладиатор“ (2000) на режисьора Ридли Скот, където Хоакин се представя в ролята на младия римски император Комод. За тази роля е номиниран за „Оскар“, „Златен глобус“, „Златен сателит“ и приза на БАФТА.

След година обаче по настояване на приятелите му, той се завръща в киното. През 2008 година обявява, че окончателно се отказва от актьорската кариера и се отдава на музикалното поприще. Той записва албум с музика от филма „Да вървиш по линията“, за който получава Грами през 2007 година.

хоакин финикс
Getty/Gulliver

Оттогава рядко е виждан на обществени места, а когато се появява е с брада и тъмни очила, почти неузнаваем.

В момента Хоакин отново е на гребена на вълната с „Жокера“ и получи съвсем заслужено престижния „Оскар“ за култовата си роля.

През 2016 г. Хоакин започва да се ссреща с актрисата Руни Мара, а през 2019 г. се сгодиха. Двамата са една от най-пазещите личния си живот двойки в Холивуд, затова и беше голяма изненада, когато папараци уловиха Руни Мара с наедряло коремче. През септември тази година стана ясно, че Хоакин и Руни са станали родители на момченце, което са кръстили Ривър в памет на починалия брат на актьора.

Източник: Edna.bg