Френската полиция провежда операции в домовете на десетки ислямисти

Френските власти приеха нови марки за борба с тероризма и ислямистката пропаганда в социалните мрежи след бруталното убийство на учител заради показвани карикатури на пророка Мохамед. Френската полиция е започнала мащабна акция срещу десетки лица, свързани с ислямистки среди, които са се изказвали в социалните мрежи в подкрепа на терориста, обезглавил френския учител Самюел Пати.

„В ход са полицейски операции във Франция срещу десетки лица“ с ислямистки възгледи, обяви министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен, потвърждавайки, че преподавателят по история, обезглавен в петък, е бил жертва на „фатва“. „Те очевидно са издали фатва срещу преподавателя“, заяви Дарманен по радио „Юроп 1“ (Eurep 1), имайки предвид заподозрените, които са в ареста.

Започнати са 84 разследвания за насаждане на омраза в интернет след убийството и са извършени арести, заяви министърът, уточнявайки, че не всички имат пряка връзка с разследването на атентата. Действията са послание „срещу враговете на републиката“, допълни той.

Жералд Дарманен каза, че се разследват интернет публикации на хора, подкрепили действията на убиеца. „Необходимо е да продължим активната работа по изкореняване на омразата в социалните мрежи“, подчерта министърът. „Днес е преподавател, утре ще е полицай, вдругиден – журналист“, предупреди Дарманен.

След снощното заседание на Съвета за отбрана Елисейският дворец обяви план за действие срещу ислямистката пропаганда в интернет и поредица от проверки на асоциации, подозирани в радикална дейност. „Ислямистите няма да спят спокойно в страната ни“ – отсече президентът Еманюел Макрон. Той обеща да бъдат засилени мерките за сигурност в училищата.

Всички тези мерки идват, след като в петък в парижко предградие 18-годишен чеченец, роден в Москва и получил бежански статут във Франция, нападна 47-годишен учител по история близо до училището, в което преподавал и който при дискусия за свободата на словото показал в клас карикатура на пророка Мохамед. Нападателят обезглави учителя, заплаши дошли на място полицаи, но беше застрелян.

Разследването е възложено на френската антитерористична прокуратура. Президентът Еманюел Макрон нарече станалото терористичен акт, предаде БНР.

Подобни статии

Без карантина за ваксинирани или прекарали COVID-19 при влизане в Словакия

Ще бъде изискван ваксинационен сертификат за доказване на ваксинирането Словакия премахва карантината...

Още в катергорията

Без карантина за ваксинирани или прекарали COVID-19 при влизане в Словакия

Ще бъде изискван ваксинационен сертификат за доказване на ваксинирането Словакия...

Погребалните агенции в Рим протестират

Грaдcкaтa кoмпaния зa пoгрeбeния и крeмaции признa тaзи ceдмицa,...