275 души в БНР подкрепят директора си срещу Боил Банов

Работещи в БНР разпространиха отворено писмо, с което подкрепят протестните действия на генералния си директор Андон Балтаков. Те призовават да бъде оттеглен предложеният от Министерството на културата законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, свързани с дейността и финансирането на общественото радио и телевизия.

„Вариантът, внесен от Министерството на културата, залага постоянна дестабилизация в общественото радио и прави възможен политическия натиск в работата на журналистите“, пише в писмото. То е подписано от 275 служители на медията.

Като конкретни доводи от БНР посочват, че в сравнение с проекта, съгласуван между членовете на работната група, работила по законопроекта, в предложения за обществено обсъждане текст от МК са отпаднали 7 параграфа.

„Всички те се отнасят до начина на управление на обществените медии и имаха за цел да преодолеят недостатъците на сегашната законова уредба и създадения в резултат на тях дисбаланс в управлението на БНР и БНТ.

В момента генералният директор на БНР е принуден да работи с управителен съвет, който не е предложен от него, а в същото време самият той ще предложи състав на УС, с който ще работи следващият генерален директор. Разминаването в мандатите е 2 години и половина – почти цялата им продължителност. Това създава сериозни кризи в управлението на обществените медии“, поясняват работещите в БНР.

Те посочват, че от законопроекта е отпаднала и друга разпоредба, насочена към подобряване на управлението на обществените медии и осигуряване на стабилност и предвидимост – повишаването на срока на мандатите на генералните директори и членовете на УС от 3 на 5 години.

„В България отдавна сме свидетели на удобно и съзнателно подменяне на функциите на медиите, унищожаване на голяма част от свободната преса, овладяването на телевизии. В България отдавна сме свидетели на писането и приемането на закони с имитиране на съгласие за реформи и с фалшифициране на „уж“ приети професионални мнения. Не по-различно е внасянето на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията от страна на Министерството на културата и предложението за обществено му обсъждане. Приемаме го като поредния опит да бъде подменен разговорът за свободата и политическата независимост на медиите. А всичко това се случва на фона на тревожните данни за състоянието на медиите в страната, които бяха констатирани и в доклада на Европейската комисия за върховенството на закона у нас, излязъл през месец септември. Няма съмнение, че обществените медии имат нужда от адекватно законодателство, което да гарантира независимостта и свободата им. Като ключовите решения в тази посока са свързани с финансирането и модела на управление на медиите. Но какъвто и нов модел на финансиране да бъде предложен, разходването на обществени средства ще бъде компрометирано при модел на управление, който показва дефекти. Досегашният принцип на управление на БНР показа своите несъвършенства  и води след себе си нови кризи“, изтъкват от екипа на БНР.

Вчера генералният директор на БНР Андон Балтаков съобщи, че е депозирал оставката си в Съвета за електронни медии. Датата, от която Балтаков иска да бъде освободен от поста, е 1 ноември. Като причина шефът на БНР обяви липсата на воля от страна на управляващите да осигурят независимост на общественото радио. Директорът даде за пример проекта за промени в Закона за радио и телевизия, свързани с финансирането на националното радио и телевизия. По измененията в продължение на около година работи специална работна група под шапката на Министерството на културата. Според Балтаков крайният резултат на законопроекта, предложен от Министерски съвет,  не отговаря на решенията, обсъждани в групата. По тази причина шефът на БНР поиска и оставката на министър Боил Банов.

„Манипулира се и се фалшифицира моето мнение като генерален директор. Става въпрос наистина за поставяне на фундаментите на обществените медии. Повече от 20 г. обществото иска да има гарантирано свободни и независими обществени медии. В същото време продължаваме да шикалкавим и да се търсят от административна гледна точка вратички за това в БНР в частност да могат да се прокарват политически интереси. Изключително съм възмутен от липсата на управленска воля за промяна в българската нормативна уредба, която да гарантира независимо и напълно свободно от политически вмешателства обществено Българско национално радио“, заяви генералният директор.

От Министерството на културата в четвъртък сутрин излязоха с отговор. В становището на ведомството, ръководено от Банов,  се посочва, че законопроектът е публикуван на страницата му и до 18 ноември могат да бъдат процедирани предложения от всички заинтересовани страни, включително от Българското национално радио.

Днес председателят на СЕМ Бетина Жотева съобщи, че очаква до дни решението на Балтаков  дали ще оттегли оставката си. Жотева каза още, че участията в подобни работни групи е безполезно и че редица предложения на СЕМ също не са отчетени. „Разбирам го напълно. От страна на СЕМ също бих казала, че нашите предложения и нашите участия в хилядите работни групи по този закон горе-долу е ненужно и безполезно, се оказва, че е било. Нищо от нашите предложения също не е вкарано, никой не поставя ултиматуми. Ние просто искаме ред и да се знае в крайна сметка какъв проект за Закон за радиото и телевизията ще влезе в парламента, защото в момента има няколко варианта“, коментира Жотева пред БНР. Тя изрази надежда, че все пак Балтаков ще преосмисли решението си и ще довърши започнатото в БНР. Колегата й Розита Еленова пък предложи СЕМ да подкрепи внесените от БНР предложения за промени в ЗРТ.

Антон Балтаков беше избран за директор на БНР през януари тази година след конкурс на СЕМ. До неговото избиране се стигна, след като през октомври м.г. съветът уволни предсрочно Светослав Костов. Преди това през септември 2019 г. Костов се опита да свали от ефир водещия на сутрешния блок на БНР Силвия Великова. Опитът бе последван от безпрецедентно спиране на ефира на програма „Хоризонт“ за около 5 часа на 13 септември м.г.

Подобни статии

Още в катергорията

Боян Чуков напуска БСП

Боян Чуков е подал писмено уведомление, че считано от...

Посолството на САЩ подкрепи пребития от полицаи журналист Димитър Кенаров

Посланик Мустафа се срещна с журналиста Димитър Кенаров, за...