Георги Харизанов: Няма чак толкова голямо значение какво пише в доклада на ЕК за България

Животът си продължава и след този доклад, нищо не се е променило. Да, докладът е важен и трябва да работим, за да може следващия да бъде изцяло положителен, заяви шефът на Института за дясна политика

Няма чак толкова голямо значение какво пише в доклада на Европейската комисия за България, заяви по БНТ, цитиран от epicenter.bg,  Георги Харизанов от Института за дясна политика.

В предаването „Още от деня“ той подчерта от кои политически семейства са евродепутатите, настроени критично към България.

„Какво мисли Брюксел за нас със сигурност не е мнението на социалистите, комунистите и зелените в Европейския парламент. Тяхната резолюция е приета в една комисия, в която са събрали повече гласове, и не е официално становище. Те са малцинство в ЕП и тяхното мнение въобще не ме интересува. Ние сами трябва да видим какво мислим за себе си, а не Брюксел“, каза Харизанов.

„Във всички европейски държави има корупция и забогатели хора от еврофондове. България не заема чак толкова незавидно място в това отношение. Ние никога не сме имали проблеми с регулаторните органи на ЕС. Няма как държавата да забогатее само с еврофондове. Еврофондовете са помощно средство, за да доближим стандарта на живот на Западна Европа. Единствено частният бизнес може да дърпа държавата напред, а не еврофондовете. Затова трябва да се мисли за реформи, които да подпомагат частния бизнес“, продължи Харизанов, който е член на ГЕРБ.

„В доклада на ЕК имаше неща, които много ме учудиха. Примерно за собствеността на медиите. Кой в България не знае коя медия на кой е? Нека да ми се обадят от Брюксел и аз веднага ще им отговоря на въпросите. За мен какво пише в доклада на ЕК няма чак толкова голямо значение, за разлика от някои други хора. Животът си продължава и след този доклад, нищо не се е променило. Да, докладът е важен и трябва да работим, за да може следващия да бъде изцяло положителен“, обяви Харизанов.

Той коментира и протестите срещу управляващите.

„Темата за нова Конституция е отговаряне на едно от основните искания на протестиращите и за мен това не е скеч. Със сигурност са необходими консултации с конституционалисти. Въобще не се притеснявам, че БСП и ДПС няма да участват в създадената комисия в НС.

Нищо в електоралните изследвания не показват някакво драматично разместване в политическите пластове. Не бива да забравяме, че това правителство е избрано с подкрепата на близо милион българи. Тях къде ги забравяме, като говорим за протестите? Аз не съм специалист по прогнозите. Темата за края на ГЕРБ я слушаме от няколко години. Защо се питат шестата или седмата политическа сила дали ще се коалират с ГЕРБ, а никой не пита ГЕРБ с кого биха се коалирали“, каза още Харизанов, анализирайки политическите процеси у нас.

Подобни статии

Още в катергорията

Държавата е в паника! Кирил Петков ни вкара във война! Срокът е до утре 12 часа!

По-рано днес посланикът на Руската федерация в България изпрати...

НС одобри отстъпката от 25 ст. за гориво

Приходната част на бюджета беше приета с пълно мнозинство Народното...