Германският външен министър призова ЕС за общ подход към Русия

Европейският съюз се нуждае от общ подход, когато става дума за отношенията с Русия, но никога не трябва да спира диалога с нея, заяви днес германският министър на външните работи Хайко Маас, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

ЕС трябва да си служи с много ясен език, когато си има работа с Русия при случаи като този с отравянето на критика на Кремъл Алексей Навални, но никога не бива да забравя, че Русия е необходима за уреждането на глобални кризи, каза Маас в Братислава, където участва в международната конференция ГЛОБСЕК.

Германският външен министър призова за твърдост към Русия, но да не се спира диалогът с нея. „Нуждаем се от Русия, за да уредим конфликтите в Сирия, Либия и Украйна“, аргументира се той.

Маас каза, че отравянето на Навални налага международна реакция. Случаят не бива да бъде разглеждан като руско-германски конфликт, подчерта той, когато бе попитан защо предложените санкции срещу Русия не засягат проекта за газопровод „Северен поток 2“.

Също в Братислава, френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан изтъкна, че налагането от ЕС на санкции срещу Русия е жизненоважно, за да покаже съюзът, че е силен.

Воденето на диалог с Русия не е равнозначно на това да й правим услуга, даде да се разбере Льо Дриан. Той обясни, че „това не означава да се откажем от нашата амбиция да построим един мирен континент. Точно обратното, това означава да защитаваме нашата амбиция, като проявим твърдост.“

Вчера германският и френският външен министър предложиха ЕС да наложи санкции срещу Русия, визиращи конкретни хора, заради отравянето на Навални. Русия отрича да е замесена в каквото и да било покушение срещу критика на Кремъл.

Подобни статии

Тръмп подновява масовите митинги през юни

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп планира да възобнови масовите събития...

Още в катергорията

Тръмп подновява масовите митинги през юни

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп планира да възобнови...

Голяма среща между Великобритания и Ирландия

Днес британският премиер Борис Джонсън ще проведе среща с...

Войната между Израел и палестинците: Защо отново и защо сега

Ако проследим нивото на битките от 2008/2009 досега ще...