Гешев отговори на ЛИБЕ: Върховенството на закона бе застрашено от атаки срещу прокуратурата

Той обобщава кои са висшите политици, разследвани за корупция. Главният прокурор изрежда подробна информация относно атаките, които се организират срещу прокуратурата от лица, разполагащи със значителен икономически, финансов и политически ресурс

Главният прокурор отговори на въпросите на комисията за върховенството на закона, наречена ЛИБЕ, по темите, свързани с прокуратурата. Той е съгласен, че върховенството на закона у нас е било застрашено и дава пример за това – атаките спрямо прокуратурата от разследвани лица с финансови и политически лостове. В своето писмо до комисията за върховенството на закона в ЕС Иван Гешев изразява още желание за взаимодействие и сътрудничество.

„Намираме също така, че принципът за върховенството на закона и на правовата държава, освен фундамент за пълноценното функциониране на правовия ред в Европейскиясъюз, е и едно от върховните достижения на съвременните общества и неразделна част от всяка съвременна демократична правна система. В тази връзка следва да подчертаем, че един от основните гаранти за приложението на този принцип съгласно действащото българско законодателство, е именно Прокуратурата на Република България. Поради това намираме, че пълноценният взаимен диалог е от изключителна важност за утвърждаването на демократичните ценности и принципа на правовата държава в Република България“, подчертава Гешев. И обобщава в отговор на ЛИБЕ кои са висшите политици, разследвани за корупция, както и към кои партии принадлежат.

Главният прокурор изрежда подробна информация относно атаките, които се организират срещу прокуратурата от лица, разполагащи със значителен икономически, финансов и политически ресурс, чиято наказателна отговорност е ангажирана във връзка с водени под наблюдението на ПРБ наказателни производства.

Той дава подробна информация за наказателните производства и предприетите мерки.

„В контекста на отправения от Ваша страна въпрос считаме, че е налице необходимост да се внесат и определени разяснения, касаещи факторите, влияещи върху състоянието на върховенството на закона в Република България. Констатираната от наша страна опасност от нарушаване на принципа на върховенството на закона доведе до провеждане на Национално съвещание на прокурорите /на което присъстваха над 700 магистрати от всички звена на Прокуратурата/ и приемане на обща декларация, с която бяха осъдени опитите на определени политически фигури да влияят пряко и косвено върху независимостта на Прокуратурата на Република България. На първо място следва да се посочи, че действията на Прокуратурата на Република България в последните две години във връзка с противодействието на престъпността и налагането на върховенството на закона, са безпрецедентни по своя характер в най-новата българска история след 1989 г.“, пише до ЛИБЕ Гешев, цитира epicenter.bg.

Подобни статии

Какви са разликите между антителата след преболедуване и след ваксинация

иРНК ваксините не съдържат жив вирус и не оказват влияние върху...

Още в катергорията

Български лекар: Хапче срещу COVID-19 е 90% ефективно

Успехът е свързан с предотвратяване на хоспитализация, обясни д-р...

Времето – 28 ноември 2021 г.

Днес валежите ще спрат, облачността временно ще се разкъса,...