Грета Тунберг призовава американците да гласуват за Байдън

„Никога не съм се занимавала с партийна политика, но предстоящите избори в САЩ са над всичко това“, написа 17-годишната активистка

В навечерието на президентските избори в САЩ шведската екоактивистка Грета Тунберг призова американците да гласуват за Джо Байдън, който обеща да се вслуша в мнението на младите хора в борбата срещу промените в климата, отбелязва френският седмичник Paris Match.

Както напомня изданието, опонентът му Републиканската партия – Доналд Тръмп – редовно се присмива на речите на 17-годишна ученичка, като я призова дори да се „успокои“ и да отиде на кино с приятели. И все пак – подобна подкреп за политическа партия е рядка за Тунберг, която е организатор на международното младежко движение за опазване на климата, подчертават от редакцията.

„Никога не съм се занимавала с партийна политика, но предстоящите избори в САЩ са над всичко това“, написа 17-годишната активистка в своя профил в социалната мрежа „Туитър“. „По отношение на климата това далеч не е достатъчно и много от вас, разбира се, подкрепиха други кандидати. Но, искам да кажа… знаете ли…пълни глуопости! Просто се организирайте и накарайте всички да гласуват за Байдън“.

Доналд Тръмп редовно изяснява скептичната си позиция към глобалното затопляне. „В крайна сметка някога ще застудее“, каза той в средата на септември, позовавайки се на изменението на климата в разгара на историческите пожари в Калифорния. В отговор Джо Байдън нарече президента „подпалвач на климата“.

През септември 2019 г. шведска ученичка изнесе знакова реч „Как смееш?“ в ООН. Тогава Доналд Тръмп иронично писа за „щастливото момиче“, което очаква с нетърпение „светло и прекрасно бъдеще“, а също така отбеляза, че е „доволен да види това“. Джо Байдън от своя страна похвали младата активистка: през април той приветства нейната инициатива и обеща, че ще се вслуша в желанията на младите хора по въпроса за климата.

В заключение Paris Match припомня, че миналия месец американското научно списание Scientific American също излезе с политическо изявление за първи път от близо два века от съществуването си и призова на 3 ноември хората да гласуват за кандидата за демократите. Списанието разкритикува президента Тръмп за неговото пренебрежение към науката и отричането на изменението на климата. В петък изданието повтори призива си в нов редакционен материал, който беше препубликуван от Грета Тунберг.

Източник: Фокус

Подобни статии

Меркел предупреждава ЕС: Не спирайте парите за Полша и Унгария преди да разговаряте с тях

Германският канцлер Ангела Меркел призова ЕС да не бърза да спира...

Още в катергорията

Брекзит: Време е ЕС да каже на Лондон „стига“!

Европейският съюз не бива да прави нови отстъпки на...

Британските власти обявиха убийството на депутата Дейвид Еймс за терористичен акт

Британската полиция съобщи, че убийството на депутата Дейвид Еймс в Есекс...