Ивайло Калфин: С резолюцията България се връща много назад

С резолюцията страната ни се връща много назад, оценката на ЕП е много негативна. Това каза бившият министър на външните работи и евродепутат, член на АБВ, Ивайло Калфин за предаването „Неделя 150“ на БНР.

„Аз не мисля, че тази резолюция иска ново право. Тя е много остра към България и поставя въпроси, които не се поставят даже и на страни-кандидатки в този пълен обем. Аз лично много съжалявам, че България е обект на подобна декларация. Но пък е и много трудно да се скрият процесите у нас. Съжалявам, че реалностите са такива, защото ако си мислим, че можем да скрием нещо, което се случва у нас , не е така. ЕС няма силни инструменти, които да ни решат проблемите, както много българи очакват. Но пък вижда всичко и може да даде добра оценка какво се случва в България. В случая тази оценка е много негативна“, каза Калфин, цитиран от „Фокус“.

„В един парламент приема политически актове обикновено. Показателно е, че големите политически групи с изключение на Народната партия, в която членува ГЕРБ, подкрепиха тази резолюция. Това значи, че тя не мина на косъм или с няколко гласа разлика. Това е мнението на институция за България и то важна европейска институция“, обясни още той.

Калфин добави, че не би неглижирал тази резолюция. „Фактът, че има резолюция и че тя мина с много убедително мнозинство, показва, че във всички основни политически групи с изключение на ЕНП има много ясно разбиране, че в България има проблем“, каза още той.

„В България българските граждани видяха, че това, което се случва тук, е видимо. Няма как да бъде заметено и да скрие. Това е на фона на миналия месец, когато управляващите казваха, че са най-любимите членове на европейските институции. Очевидно е, че не е така и че управлението в България има сериозен проблем външно-политически и то в рамките на ЕС“, каза Калфин.

Той добави, че следствията, които може да има от тази резолюция, са европейският парламент да смени тотално мнението си по Шенген и по механизма за правосъдие и вътрешни работи. „Само преди няколко месеца той препоръча да отпадне. Сега с тази резолюция трябва да се чете в обратна посока. Очевидно, че развитието през последните месеци и години в България е променило мнението на ЕП“, обясни Калфин.

Подобни статии

Крум Зарков пред пленума: Да дадем знак, че сме настроени позитивно към правителство без ГЕРБ

Ако БСП се оттегли от преговорния процес, ще гарантира ключовата роля...

Още в катергорията

Карадайъ: Безусловна подкрепа от наша страна няма да има, не предлагаме министри

Имаме едно неотменимо условие - възстановяване на демокрацията, връщане...