Красимир Вълчев: За нуждите на училищата ще се купят 20 000 лаптопа със средства на ЕС

„По отношение на достъпа до интернет, сключихме договори с доставчиците и мобилните оператори. Одобрихме разходи от 30 лева месечно за плащане на интернета на учителите“, каза министърът на образованието

20 000 кабинети в училищата не са оборудвани с лаптопи. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев по време на парламентарна образователна комисия, предаде Канал 3. Той уточни, че в 40-45% от кабинетите към момента няма устройства.

За да бъдат всички класни стаи оборудвани с лаптопи, ще бъдат закупени 20 000 устройва със средства от ЕС. Така, по думите на Вълчев учителите ще имат възможност да нанасят оценките в електронните дневници.

По данни на МОН в около 2 000 школа са пратили хартиения дневник в историята. Общо в училищата имало между 95 000 и 100 000 компютри. От тях 60 000 били в кабинетите за ИТ предметите. Техният брой също е недостатъчен, затова със средства от ЕС ще бъдат взети още толкова.

Те ще могат да се заемат от учениците по време на дистанционно обучение, ако отново се премине на такова. Школата, в които всички деца имат устройства, пък ще могат да дадат назаем на тези с по – голям недостиг. Новите компютри обаче се очаква да пристигнат юни – юли, а част от тях може и по-рано.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

„По отношение на достъпа до интернет, сключихме договори с доставчиците и мобилните оператори. Одобрихме разходи от 30 лева месечно за плащане на интернета на учителите. За лицата в ромските квартали изградихме Wi-Fi мрежи. Проблемът е с устройствата“, посочи министър Вълчев, предаде Novini.bg.

„Всяко семейство днес има поне едно електронно устройство, но не е удобно да се учи през телефон. Затова е нужно да има фонд за подпомагане на тези деца, които нямат възможност да учат от вкъщи. Компютрите, с които разполагаме не са достатъчно“, заяви той.

„Електронни устройства има в магазинната мрежа, но не и големи количества. Имаме уверение, че юни-юли месец могат да бъдат доставени. Въпреки, че няма да се учи в електронна среда, те ще са необходими“, подчерта той.

„По време на обучението в електронна среда нямаше нито един учител, който да не е преподавал, заради липса на електронни устройства.

Делегираните бюджети на училищата са малко. Училищата имат икономии по времето, в което не работеха, но сега вече имат повече разходи за санитарни материали. Следим училищните бюджети. Разходите за интернет, които са поели училищата са за крайно нуждаещи се семейства, а те не са много“, стана ясно от думите на министър Вълчев.

„Имаме много деца, които са върнати от училище, защото кашлят и кихат. Това са действия от протокола за предпазливост. В такива случаи е нужно детето да се заведе на лекар възможно най-бързо“, разкри просветният министър. „Подхождаме с доза предпазливост“, допълни той.

Във връзка с предложенията да се увеличи броят на дните за отсъствия по домашни причини, министърът каза: „Проблемът със струпването пред кабинетите на личните лекари остава. Така че ще искаме разрешение от министъра на здравеопазването“.

Вчера в предаването „Лице в лице“ по bTV министърът каза, че Министерство на здравеопазването в момента обсъжда и е предложило проект на прагови стойности, при които да се минава на обучение в електронна среда.

„Не говорим за преминаване на цялата система, а отделно училище или отделна област. 20 процента от децата в училището е една от праговите стойности – със симптоми сходни на COVID заболявания.

Това означава, че може и да е грип. Много е по-вероятно училищата да затворят, когато дойде грипът, отколкото сега заради COVID“.

Не се говори за затваряне на цялата система, категоричен беше министърът.

Ако децата са в карантина – родителите не са в карантина, обясни Вълчев. По думите му, те са второ ниво взаимодействащи, а първо ниво са в карантина.

Подобни статии

Министър Рашков уволни от МВР свидетел срещу секретаря на президента Пламен Узунов

Първото уволнение, което прави служебното правителство на Румен Радев, се случва...

Още в катергорията

Министър Рашков уволни от МВР свидетел срещу секретаря на президента Пламен Узунов

Първото уволнение, което прави служебното правителство на Румен Радев,...

Костадин Паскалев: Има предпоставки за успешно служебно правителство

„Президентът предложи балансирано правителство, попълнено с хора, които притежават...