Крум Зарков: Кошмарът „ГЕРБ посяга към Конституцията“ продължава

Няма да легитимираме този абсурден, вреден и опасен политически ход, с който се печели време за едно изчерпано правителство и мнозинство, категоричен е зам.-председателят на ПГ на БСП

„За съжаление кошмарът „ГЕРБ посяга към Конституцията“ продължава. Той минава в нов етап – в 13 ч. непредвидимо внасяте някаква временна комисия. Парламентарната група на БСП е твърдо против създаване на такава комисия и няма да участва с нито един представител. Няма да легитимираме този абсурден, вреден и опасен политически ход, с който за да се спечели малко време на едно изчерпано правителство и мнозинство, се атакуват самите устои на българската държава – нейната Конституция. Такава комисия е ненужна, ненавременна и напълно неприемлива“.

Това заяви от трибуната на парламента зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков. Той подчерта, че такава комисия е ненужна защото няма нужда от чисто нова Конституция и припомни, че 90 % от проекта на управляващи всъщност е сега действащата Конституция.

„Тя е ненавременна, защото дори и да има нужда от поправки в Конституцията – и по-точно в частта за съдебната власт, която зароди този дебат, те трябва да бъдат направени първо по процедурите, които е предвидила самата действаща Конституция. Не с временни комисии в последния момент, не със законови поправки в Изборния кодекс, който прокарва възможностите за референдуми, които са конституционно забранени. Не с недомлъвки и със скрити политически мотиви, а с ясен дебат, с ясни цели и с широко обществено, експертно и политическо участие“, категоричен е Зарков.

„Вярвам, че нито един уважаващ себе си юрист, общественик, авторитет ще се включи в работата на тази комисия. Те няма да искат да влязат в пошлия политически сценарий, който се предлага. Гражданското общество, хората по протестите, а и хората, които просто наблюдават политическия процес също няма да одобрят този ви акт. Не може правителство, което всекидневно и пред очите на всички погазва както Конституцията, така и законите на страната, да предлага нова конституция. Не може мнозинство, което съсипва всеки нормативен акт, до който се е докоснало, да предлага да атакува фундаменталния ни закон“, каза още той.

По думите му не може власт, на която всяко решение се приема на нож, да предлага нов обществен договор. „Ако сте наистина искрени в желанието, което декларирахте за рестарт, за нов подход, за нова политическа култура, то трябва да направите едно просто нещо – да подадете оставка. Да назначим избори, на тези избори всеки да се изправи с идеите си, включително конституционни, и след изборите да се приемат необходимите решения“, заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.

„Хората знаят какво се случва и знаят какво е решението на политическата криза, която вие упорито се опитвате да превърнете и в конституционна. Решението е само едно – оставка, избори и най-сетне нормалност, включително и в тази зала“, заключи Крум Зарков.

Не искате Конституция, а ВНС, в същото време правите комисия, която да прави Конституция, коментира и заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на дебата.

Той отчете, че най-големият конституционалист в групата на ГЕРБ отказва да подпише проекта, явно визирайки бившия конституционен съдия и настоящ депутат от гражданската квота Георги Марков.

„Въпросът не е в Конституцията, а във ВНС. Вие искате просто ей така да има ВНС. В Конституцията ясно е разписано кога има ВНС. Това ВНС се свиква, за да приеме нова Конституция“, каза още Свиленски.

„Да се върнем в началото, където започнахте преди няколко месеца. Протести с искане за оставка незабавно на Борисов и ситуация, в която премиерът е в шах. Няма какво да направи. Правосъдният министър тогава Данаил Кирилов измисли това нещо, че предлагайки нова Конституция и ВНС, ще даде възможност от два до пет месеца премиерът да оцелее, да няма служебен кабинет и да стигнем до месец март“, каза още Свиленски.

По думите му ГЕРБ са написали набързо един проект, който е получил оценката на конституционалистите, на научните среди, на всички български граждани.

„Министърът на правосъдието подаде оставка. Всички вие сте съгласни, въпреки че сте го подписали, че този проект не става. Сега правите комисия, която какво да направи? Да направи този проект по-добър, при положение, че г-н Биков каза, че целта не е Конституция, а ВНС? Че внесеното на 2 септември е покана за разговор. Разговор за какво? Нали ние няма да правим нова Конституция. Тази комисия какво ще прави? Ще пренаписва текстове? Ще направи този проект по-добър?“, попита още Свиленски.

Източник:epicenter.bg

Подобни статии

Тенчо Тенев: Всеки трети шофира в нетрезво състояние

Близо 30 на сто от проворените шофьори в София се качват...

Още в катергорията

Тенчо Тенев: Всеки трети шофира в нетрезво състояние

Близо 30 на сто от проворените шофьори в София...

Грандиозен скандал! ПП залага в програмата си „блокиране на медии“

Вървим към погазване на различното мнение и пълен контрол...