Лидерите на ЕС се споразумяха за санкции срещу представители на Беларус, изготвят черен списък

Лидерите на страните членки на ЕС постигнаха съгласие по въпроса за налагане на санкции на беларуски представители заради потушаването със сила на протестите след изборите за президент на 9 август и заради изборни манипулации, предадоха световните агенции, съобщи БТА.

Новината потвърди председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.
Санкциите ще засегнат около 40 беларуски представители. Днес ЕС ще изготви черен списък с имената на тези хора. Сред тях не е беларуският президент Александър Лукашенко, поясни Шарл Мишел. Това обаче може да се промени, предупреди той.

До споразумението за налагане на санкции се стигна, след като Кипър оттегли ветото си по въпроса. Кипър искаше първо да бъдат наложени санкции на Турция заради сондажните й дейности в Източното Средиземноморие.

Темите за Турция и сондажите и за Беларус и протестите се оказаха по този начин индиректно свързани. Кипър настояваше ЕС да прояви последователност, когато реагира на нарушаването на основни принципи.

До деблокаж в разговорите в Брюксел тази нощ относно санкциите срещу Беларус се стигна, след като Европейският съвет се съгласи да отправи и твърдо послание, съчетано със заплахи за санкции към Анкара, ако тя не престане с незаконните си сондажи в териториалните води на Кипър. През декември ЕС отново ще се върне върху въпроса за Турция, поясни Шарл Мишел.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пък заяви, че Турция може да спечели от едно силно сътрудничество с ЕС и предупреди Анкара да се въздържа от едностранни действия, ако ли не тогава ЕС ще използва всички средства, с които разполага.

Подобни статии

Италия премахва карантината за европейски туристи

Италия съобщи днес, че премахва петдневната мини карантина, налагана досега на...

Още в катергорията

Италия премахва карантината за европейски туристи

Италия съобщи днес, че премахва петдневната мини карантина, налагана...

Русия спря и върна военен конвой на САЩ в Сирия

Руските военни спряха и върнаха конвой на САЩ в...

„Шпигел“ замеси Меркел и Борисов в схема с доставка на некачествени маски от България

Авторитетното издание „Шпигел“ излезе днес със своя разследване под...