Лукашенко и Путин разговаряха по телефона

Лидерите обсъдиха „различни аспекти на ситуацията в Беларус след изборите, като взеха предвид продължаващите опити за външна намеса“, се казва още в изявлението на Кремъл. Разговорът е бил проведен по инициатива на беларуския лидер

Правителството в Минск обяви днес, че е съставило списък с лица, на които се забранява да влизат на територията на Беларус, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Мярката е в отговор на въведените днес от ЕС санкции срещу около 40 представители на беларуските власти, обвинявани за репресиите срещу опозицията или във фалшифициране на резултатите от беларуските президентски избори на 9 август. Минск не оповести имената на чуждестранните представители, фигуриращи в беларуския санкционен списък, и от кои страни са те.

Беларус обяви, че въвежда симетрични санкции и по отношение на длъжностни лица от Великобритания и Канада, предаде ТАСС, като се позова на Анатолий Глаз, говорител на беларуското външно министерство. Беларуската политическа криза, която трае вече близо два месеца, подтикна президента Александър Лукашенко да подобри отношенията си с традиционния съюзник Русия, след като Кремъл обеща на Минск финансова и, при нужда, военна помощ. Русия и Беларус обвиниха западните страни, че се намесват в беларуските вътрешни работи.

Междувременно беларуският президент Лукашенко и руският президент Владимир Путин проведоха днес телефонен разговор и изразиха увереността си, че „появилите се проблеми скоро ще бъдат решени“, съобщи Кремъл. В телефонния си разговор Путин и Лукашенко обсъдиха „различни аспекти на ситуацията в Беларус след изборите, като взеха предвид продължаващите опити за външна намеса“, се казва още в изявлението на Кремъл. Разговорът е бил проведен по инициатива на беларуския лидер, отбелязва ТАСС.

Източник: epicenter.bg

Подобни статии

Служители, отказващи ваксина, ще бъдат изпращани в неплатен отпуск

Служителите, отказващи да се ваксинират срещу COVID-19 в региони, където това...

Още в катергорията

Служители, отказващи ваксина, ще бъдат изпращани в неплатен отпуск

Служителите, отказващи да се ваксинират срещу COVID-19 в региони,...

ЕС готви нов пакет от санкции срещу Беларус

Очаква се министрите на външните работи на ЕС да...