Парламентът избира нов председател на ЦИК

В последното за седмицата пленарно заседание депутатите ще изберат новия председател на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Номиниран за поста е сегашният говорител и член на изборната комисия Александър Андреев. Предложението той да заеме поста формално идва от Федерацията на независимите студентски дружества, но бе припознато от парламентарната група на ГЕРБ. Останалите партии в парламента не се възползваха от правото си да излъчат кандидатура за заместник на подалата оставка Стефка Стоева.

Александър Андреев вече беше изслушан в парламентарната Комисия по правни въпроси, където отговаряше на въпроси от народните представи, а процедурата предстои да бъде финализирана и с гласуване в пленарната зала.

Изборът на нов председател идва само ден след като парламентът окончателно одобри промените в Изборния кодекс, прехвърлящи изцяло отговорността на ЦИК да вземе решение дали да закупи или да наеме машините за гласуване, каквито трябва да има във всяка секция с над 300 избиратели на следващото гласуване за нов парламент.

Подобни статии

От днес можем да влизаме денонощно в Гърция през ГКПП Капитан Петко Войвода и Кулата

Гръцките власти взеха решение за отваряне на ГКПП „Капитан Петко Войвода...

Още в катергорията

Правителството маха и главния секретар на МВР, чака се указ на президента

Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов е...

Шефът на ДФ “Земеделие” предложил половин милион подкуп на новия министър?

Подкупът е с условия за запазване на възлови постове Шефът...