Полицията в Беларус е упълномощена да използва смъртоносна сила срещу протестиращи

Служителите на реда и вътрешните войски ще използват специално оборудване и смъртоносни оръжия, ако е необходимо, заяви първият заместник-министър на вътрешните работи Генадий Казакевич

Ако е необходимо, полицията в Беларус е упълномощена да използва смъртоносна сила срещу антиправителствени протестиращи, съобщава висш държавен служител, цитиран от BBC, предаде epicenter.bg.

Това било в отговор на все по-радикализираните групи, действащи срещу Лукашенко.

Първият заместник-министър на вътрешните работи Генадий Казакевич заяви, че протестите са „станали организирани и изключително радикални“, като добави, че сега основно са съсредоточени в Минск и са по-малко разпространени.

„Протестиращите хвърляха камъни и бутилки, имат ножове, нощем те преминаха към изграждането на барикади и горящи гуми. Това няма нищо общо с граждански протести. Сблъскваме се не само с агресия, но и с групи от бойци, радикали, анархисти и футболни хулигани“, каза той във видео изявление.

„От името на вътрешното министерство казвам, че няма да напускаме улиците и ще гарантираме закона в страната. Служителите на реда и вътрешните войски ще използват специално оборудване и смъртоносни оръжия, ако е необходимо.“

Срещата на външните министри на Европейския съюз в Люксембург реши, че е готова да разшири санкциите и срещу Лукашенко. „Това е отговор на променящата се ситуация в Беларус,“ каза пред журналисти ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

При бурните протести в Беларус е арестуван и братът на звезда в биатлона.

Подобни статии

Васил Димитров от „Евролаб“ ще сезира прокуратурата, след като депутат от ПП заговори за подкуп и контрабанда

Ескалира напрежението около лабораторията на ГКПП „Капитан Андреево“, след като правителството...

Още в катергорията

Доц. Мангъров: Това вече го играхме! Маймунска шарка никога не е била особено опасна инфекция!

Материал за размисъл: По повод плашещите изказвания на някои изтъкнати...

Александър Вучич ще преговаря лично с Путин за руския газ

Преди това президентът съобщи, че Сърбия започва преговори с...