Роберта Мецола оттегли от БГ резолюцията текста срещу Божков и „платените протести“

Евродепутатката от ЕНП се отказва от текста, в който твърдеше, че магнат плаща за протестите в България. Тя е вносител на още 36 поправки, които смекчават тона към правителството в София

Евродепутатката от ЕНП Роберта Мецола, която е вносител на 37 изменения в проекторезолюцията за България, е изтеглила едно от тях. То визира финансирането на протестите от страна на „изтъкнат хазартен, туристически и строителен магнат“, срещу когото са повдигнати 18 обвинения.

Това стана ясно от фейсбук-пост на „Отровното трио“. По-късно в Туитър самата Мецола съобщи, че е оттеглила предложението си. Информацията разпространи БНР.

„Поемете въздух, хора. Групата на ЕНП никога не е казвала или възнамерявала да казва, че който и да било протестиращ в България е платен. Всъщност, повечето от нашите поправки укрепват правото на протести. Разбираме, че въпросното предложение е било обект на неправилна интерпретация и затова го оттегляме“, пояснява евродепутатката.

Постът на „Отровното трио“ пък гласи следното: „Радваме се, че в рамките на един час евродепутатът Roberta Metsola от ЕНП направи лесен избор между съдебната зала, в която щяхме да я изпратим и привързаността ѝ към върхушката от ГЕРБ. Тя бе подготвила поправка, в която присъстваше твърдението, че известен магнат плаща за протестите в България. Очевидно съдебната система в ЕС работи по-добре от българската и безрадостната перспектива е накарала г-жа Мацола да преосмисли думите си и да оттгегли предложението си.“

Припомняме, че общо 47 са предложенията за промени в документа, които напълно променят неговия дух и съдържание. Мецола е автор за 37 от тях. Те смекчават отговорността на правителството и премиера и споменават президента и президентските съветници, които са обвинени в търговия с влияние.

Ето точно предложението на Мецола, което се отнася до българския държавен глава: „Президентът, който има конституционното задължение да бъде политически неутрален, е взел директна линия на поведение в опозиция на правителството, поискал е неговата оставка и използва протестите като платформа за своята позиция“.

Тя настоява в документа да бъдат добавени случаите с президентските съветници Пламен Узунов и Илия Милушев, обвинени в търговия с влияние и подбуда за извършване на длъжностни престъпления.

Мецола предлага текст за отпадане на мониторинга по механизма за сътрудничество и проверка, както и друг, в който да се отбележи, че няма изискване за прозрачност на собствеността на медиите онлайн, а пропуските в регулаторната рамка за тях често се експлоатират от проруски медии.

Колегата ѝ от партията на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки е внесъл 9 поправки, в които настоява да паднат текстовете, с които се изразява съжаление за отхвърлянето от страна на България на Истанбулската конвенция, както и съпътстващата я дезинформация, а също така и за речта на омразата срещу малцинствата, която използват много депутати, а имунитетът ги пази от наказателно преследване.

Предвижда се резолюцията да бъде гласувана утре, 8 октомври.

Подобни статии

От днес можем да влизаме денонощно в Гърция през ГКПП Капитан Петко Войвода и Кулата

Гръцките власти взеха решение за отваряне на ГКПП „Капитан Петко Войвода...

Още в катергорията

Правителството маха и главния секретар на МВР, чака се указ на президента

Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов е...

Шефът на ДФ “Земеделие” предложил половин милион подкуп на новия министър?

Подкупът е с условия за запазване на възлови постове Шефът...