Русия издирва Тихановска

Тихановска се изправи срещу Лукашенко на президентските избори в Беларус

Русия включи беларуската опозиционерка Светлана Тихановска в списъка на издирваните лица, съобщава руското вътрешно министерство. Мотивът е, че Тихановска има криминални обвинения, пише Би Би Си.

Светлана Тихановска се изправи срещу Александър Лукашенко на президентските избори на 9 август. Лукашенко спечели с над 80%. Според опозицията обаче резултатите са фалшифицирани. Съмненията за компрометиран вот отприщиха масовите протести в Беларус, които продължават вече два месеца, предаде OFFNews.

В момента беларуските опозиционери са в арестите в страната или в чужбина. Тихановска избяга в Литва, след като получи няколко заплахи. Тя е обявена за издирване от Беларус и от Русия. Р

уското министерство не даде подробности за обвинението срещу нея – причината за включването ѝ във въпросния списък. Според Ройтерс името ѝ е било добавено в база данни на руското министерство на вътрешните работи за издирваните лица. Не е ясно кога се е случило това, но новината беше разпространена вчера от руски медии.

Руският президент Владимир Путин подкрепи Лукашенко и обяви изборите за легитимни. Нещо повече – той заяви, че е възможно Русия да се намеси, ако ситуацията в страната ескалира.

В началото на септември Москва отпусна заем в размер на 1,5 млрд. долара на Беларус, което е категоричен знак за подкрепата към Александър Лукашенко, срещу чийто режим има масови всенародни протести. На този фон Тихановска се срещна с германския канцлер Ангела Меркел и други европейски лидери.

В началото на месеца председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви, че ЕС налага санкции срещу 40 лица от Беларус, участвали във фалшифицирането на изборите, но Лукашенко не е сред тях.

Източник: fakti.bg

Подобни статии

Путин пред NBC: Имаме поговорка – не се сърдете на огледалото, ако сте грозни!

Най-важните фактори в международните отношения са предвидимостта и стабилността, но Русия...

Още в катергорията

Путин пред NBC: Имаме поговорка – не се сърдете на огледалото, ако сте грозни!

Най-важните фактори в международните отношения са предвидимостта и стабилността,...

Откриха изчезнало преди 11 г. момиче в съседна къща

В индийско село близо до град Палгат, Керала, момиче,...

Американци съдействали за бягството на японски магнат

Днес в окръжният съд на Токио започна първото съдебно...