Руското МВнР привика българския посланик заради изгонените за шпионаж дипломати

Припомняме, че на 23 септември министерството на външните работи (МВнР) на Република България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата

Българският посланик в Москва Атанас Кръстин е бил привикан в Министерството на външните работи на Руската федерация във връзка с експулсирането на служители на руската търговска мисия от София, съобщава РИА Новости, цитирана от Агенция „Фокус„.

Уточнява, че дипломатът ни е отказал коментари.

По-рано България изгони двама руски дипломати от страната по подозрение в шпионаж.

На свой ред от руското посолство в София съобщиха, че България е експулсирала от страната двама служители на Руската търговска мисия, без да са предоставени доказателства, потвърждаващи изпълнението на дейности, несъвместими с техния статус.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова изрази съжаление за експулсирането на дипломати, нарече обвиненията „измислени“ и обяви, че Москва ще предприеме ответни мерки.

Припомняме, че на 23 септември министерството на външните работи (МВнР) на Република България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата.

Руското посолство бе уведомено с нота. Двамата дипломати имат 72 часа да напуснат страната.

По-рано в МВнР бе получено писмо от Прокуратурата на Република България с постановление за спиране на досъдебно производство спрямо двамата дипломати, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването ѝ на чужда държава или чужда организация – престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК.

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2016 г. до настоящия момент, двама граждани на Руската федерация са осъществявали разузнавателна дейност, при която са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника.

Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва. За реализирането на незаконната си дейност двете лица са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. В определени случаи на българските граждани са обещавани и предоставяни финансови облаги.

Досъдебното производство срещу руските граждани е спряно, тъй като те се ползват с дипломатически имунитет.

В рамките на своята компетентност МВнР на Република България предприе необходимите действия съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Подобни статии

Гърция е платила руския газ за април в евро

Полша, България и Финландия отказаха да се съобразят с искането на...

Още в катергорията

Гърция е платила руския газ за април в евро

Полша, България и Финландия отказаха да се съобразят с...

Северна Корея увери, че ситуацията с коронавируса е „под контрол“

Потвърдените случаи на хора "със симптоми на треска" в...

Зеленски: Русия води тотална война, каквато не е имало в Европа от 77 години

Украинският президент призова сънародниците си, които не са на...