Тома Биков: Дебатът в ЕП за върховенството на закона у нас е политическа акция на двама евродепутати

„Скептичен съм, че следващият парламент ще може да направи стъпки за реформа в съдебната система. През последните месеци бяха изгорени много мостове“, обясни Биков

„Политическа акция в рамките на ЕП и повод за това са действията на двама български евродепутати, които са решили да повдигнат авторитета си“. Така депутатът от ГЕРБ Тома Биков определи пред БНР дебата за върховенството на закона в България, който ще се проведе утре в Европейския парламент.

„Скептичен съм, че следващият парламент ще може да направи стъпки за реформа в съдебната система. През последните месеци бяха изгорени много мостове. Този парламент е добре да заложи жалони за такава реформа, от които следващият да не може да се отклони. Най-радикалната стъпка е следващото Народно събрание да бъде Велико Народно събрание и то да има задължението да извърши конституционна реформа… Предлагаме реформа, но не получаваме подкрепа от тези, които ни критикуват,“ обясни Биков.

Той уточни, че не се водят преговори за нови самолети, а за кораби: „Нищо не е договорено“.

Не съм съгласен, че медиите в България не се развиват по никакъв начин и че всички са заробени, категоричен е Биков по темата а медийната свобода. Според него в българските медии няма гледна точка, която да не е представена.

„Да, някои медии представят само една гледна точка, но има други, които представят само една и тя е различна от тях. За мен това е медиен плурализъм. Такъв е и медийният плурализъм в много западни държави, не сме изключение по никакъв начин. Слава Богу, имаме две обществен медии, които смятам, че дават възможност за изразяването на различните гледни точки на едно място. Никой не оказва натиск на БНР, според мен и на БНТ никой не оказва натиск. Оттам нататък говорим за частните медии. Първо, трябва да дефинираме какво означава „свободна медия“, коя медия е свободна и коя е несвободна. Второ – каква е възможността на държавата да се намеси и да освободи несвободните медии. Да ги национализира? Да ги направи държавни или да принуди по някакъв начин техните собственици да изпълняват такава политика, каквато законодателят в Народното събрание реши?“, допълни той.

По думите му възможностите на политическия елит в тази посока не са големи.

„Огромният проблем на медиите е все по-свиващият се медиен пазар и това е проблем на всички медии, включително и на европейските, да не говорим и за американските. В САЩ коя от двете медии е свободна? FOX, която е близка до Тръмп, или CNN, която е опозиционна? Те представят коренно различни визии за света и за САЩ. Когато пазарът се свие, медията започва да си изгражда бизнес модел, който я кара вместо да представя фактите, да започне да представя само една гледна точка и да печели от това. Това, грубо казано, се нарича търговия с влияние. Оттам нататък има и корпоративна цензура. Няма медия или ако има е изключение, която да направи журналистическо разследване срещу свои рекламодатели. Проблемите са много дълбоки и аз твърдя, че тези проблеми не са измислени в България. Напротив, те идват в България, след като вече съществуват в далеч по-развити медийни среди от нашата“, каза още Тома Биков.

Подобни статии

Радев е приел Кристалина Георгиева на 9 септември. И до този момент срещата е засекретена

От офиса на държавния глава съобщават за далеч по-маловажни срещи и...

Още в катергорията

Времето – 26 септември 2021 г.

Днес времето ще бъде слънчево и почти тихо Минималните температури...

Собственик на голяма куриерска компания става депутат от “Продължаваме промяната”

Коалицията "Продължаваме промяната" иска подписването на споразумение с Демократична...