Вицепремиерът Марияна Николова и министърът на икономиката Лъчезар Борисов подписаха договора за предоставяне на 10 млн. лв. по ОПИК

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и министърът на икономиката Лъчезар Борисов подписаха договора за предоставяне на средства по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“ (ОПИК), съобщиха от Министерството на туризма.

Европейското финансиране е в размер на 10 млн. лв. и ще е в подкрепа на туроператори и туристически агенции. Министерството на туризма е директен бенефициент по програмата и подписването на днешния договор дава възможност за начало на предоставянето на финансирането към крайните ползватели – туроператорите и туристически агенти в страната, се посочва в прессъобщението, цитирано от БТА.

Само месец и половина след като поехме ангажимент да осигурим средства от еврофондовете за подпомагане на бранша, можем да отчетем, че изпълняваме поредното си обещание, е заявила вицепремиерът и е допълнила, че се очаква до две седмици крайните адресати да имат възможност да кандидатстват по схемата.

Надявам се максимален брой туроператори и туристически агенции да могат да се възползват от безвъзмездното финансиране, е коментирала още министър Николова. Тя е подчертала, че министерството ще продължи да работи за осигуряване на средства за туристическия бизнес, който и през предстоящата зима няма да може да разгърне потенциала си такъв, какъвто го познаваме.

Министър Лъчезар Борисов е посочил, че Министерството на икономиката чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. е предприело вече редица действия за справяне с последиците от пандемията, като е подкрепило хиляди български компании чрез процедурите за подпомагане на микро-, малки и средни предприятия.

Предстои двете министерства да финализират текстовете на условията и да осигурят техническия достъп за подаване на заявленията чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020). При началото на кандидатстването няма да е от значение редът на подаване на проектните предложения, тъй като реалната стойност, която ще получат допуснатите кандидати, ще бъде равна на пропорционално разпределената стойност от 10 млн. лв. спрямо броя одобрени проектни предложения и реализирания общ оборот на всяко предприятие за 2019 г., посочват от Министерството на туризма. Допустими ще бъдат разходи, извършени за покриване на текущите нужди на кандидатите, както и за оперативен капитал. Те задължително трябва да бъдат извършени след 1 февруари 2020 г. и до крайната дата на изпълнение на проекта.

Проектните предложения ще бъдат оценявани чрез ИСУН 2020 не по-рано от 5 календарни дни след оповестяване на условията за кандидатстване.
Срокът за подаване на проектни предложения се предвижда да бъде минимум 5 календарни дни.

Всеки от кандидатите трябва да заяви в проектното предложение стойност до 10 на сто от общия си оборот за 2019 г., но не повече от прага на de minimis от 200 000 евро, или 391 166 лв. Целта на процедурата е да се осигури оперативен капитал за справяне с последиците от COVID- 19 кризата за български микро-, малки и средни предприятия, извършващи туроператорска и/или туристическа агентска дейност по Закона за туризма. Срокът за изпълнение на проекта ще бъде 18 месеца.

Подобни статии

„Вторични трусове“ в македонските медии след визитата на Петков

Очаквано, визитата се използва за вътрешнополитическите битки между СДСМ и управлявалите...

Още в катергорията

„Вторични трусове“ в македонските медии след визитата на Петков

Очаквано, визитата се използва за вътрешнополитическите битки между СДСМ...

На 22 януари БСП събира 961 делегати на 50-я си конгрес в НДК

Заради пандемичната обстановка от делегатите на конгреса ще се...