Вицепремиерът Захариева: Никога не сме имали териториални претенции към Северна Македония

Българя отдавна е признала съвременните политически реалности, винаги е подкрепяла независимостта и държавния суверенитет на Република Северна Македония и никога не е имала териториални претенции и никога не е отказвала правото на самоидентификация на нейните граждани.

Това каза в изявление вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след среща с министъра на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, предаде Агенция „Фокус“.

Според Захариева внушения в обратната посока са нередни. Тя добави, че както България е признала съвременните реалности, така е редно и Северна Македония да признае историческите реалности, свързани с процеса на създаване на новата национална идентичност.

„До ноември има още време. В момента екипите и в ЕК от всички държави работят по проект на заключения. Това, което и аз, и министър Османи, казахме, е, че сега ни е моментът да възобновим това, което беше спряно и да постигнем напредък, който съм убедена, че е възможен само ако прилагаме искрен подход в нашите отношения“, каза тя.

„Ускоряването на изграждането на коридор 8 ще бъде най-добро свидетелство и знак към гражданите ни за волята да се свързваме, да правим инвестиции, да подпомагаме бизнеса и да търгуваме един с друг. Надявам се да се преодолее известното забавяне, което има по коридор 8.

Нямаше как да не говорим и за COVID-19. По време на пандемията България се доказа като искрен приятел и факт е, че бяхме единствената съседна държава, която през цялото време останахме отворени и подпомогнахме около 17 000 македонски граждани да преминат през територията на България, за да си стигнат вкъщи или да отидат, накъдето са тръгнали. В най-голямата нужда, когато всеки търсеше предпазни средства за лекарите си, успяхме да дарим такива от най-високо качество и ниво, да осигурим дарения и финансиране на най-уязвимите граждани на Република Северна Македония.

Продължихме работата и по проектите, колкото и трудно да беше“, добави министърът.

„Обсъдихме и съвместното председателство на Берлинския процес. Мисля, че то е много знаково. За първи път държава нечлен е председател на този процес. За първи път две държави са съпредседатели на този процес. Убедена съм, че на Срещата на върха на 10-и следващия месец отново ЕС ще даде много силен знак за подкрепа на страните от Западните Балкани и се радвам, че това ще се случи точно от София. Мисля, че бъдеще, изградено на взаимно доверие и спазване на поетите ангажименти е от полза и за двете страни.

С мъдрост, кураж, воля ще преодолеем известното забавяне и както се разбрахме и с министър Османи ще направим конкретен план във всички сфери на работа: енергетика, околна среда, отбрана, икономика, транспорт и това, за което сме се договорили“, каза още тя.

Източник: epicenter.bg

Подобни статии

Още в катергорията

Борисов: Ще предложа друг министър-председател

"Не е редно като Радев да разделям нацията и...

Олигарх реди правителство на Слави Трифонов

Олигарх, доскоро смятан за особено близък до ГЕРБ, Борисов...