Зам.-здравният министър д-р Пенков призна: Има отчитане на случаи на COVID-19 от неделя във вторник

Не всички болници поддържат Ковид-отделения, но има достатъчно места за лечение на болни. В момента има налични 8400 легла, заети са само 1221, съобщи зам.-министърът на здравеопазването

Под контрол е развитието на COVID-19. Днешните високи данни се дължат на закъснение в отчитането на резултатите от два дни, обясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Тези 587 случая, които се съобщават сега, част от тях са от неделя – примерно взета тогава проба, се обработва в понеделник, подчерта  д-р Бойко Пенков.

Това са горе-долу очаквани резултати, увери зам.-министърът. Инфекцията се разпространява на клъстърен принцип, не толкова дифузно – затова идват многото бройки наведнъж, обясни той.

И увери, че спазването на правила в определени обекти се спазват – да се носят маски. Ще проверяваме, никой не е застрахован – много моля, спазвайте правилата, подчерта Пенков пред БНТ, цитира epicenter.bg.

На въпрос дали отново ще има ограничение на придвижването, отговорът е – засега няма. Случаите през пролетта бяха по-малко заради крутите мерки, но животът не може да продължи вечно така, каза още Пенков.

Трябва да се научим да живеем в тези нови условия. Разчитаме на развитие на науката и индустрията, за да почнем да лекуваме COVID-19 по-ефективно, заяви зам.-министърът. По отношение на тестовете за коронавирус, Пенков поясни – безплатен е, ако е с направление по Рамковия договор с Българския лекарски съюз (БЛС).

Ако трябва, ще подпишем анекс за направления за безплатни PCR тестове – но нека Сдружението на личните лекари да вземат решение, добави зам.-здравният министър. Не всички болници поддържат COVID отделения, стана ясно от думите на Пенков.

Областните управители и областните щабове решават дали да откриват нови легла в дадена област.

Сега има 8400 легла, определени за COVID-19 – заети са 1221, направи сметка Пенков. Що се отнася до т.нар. пътека 104, имало условие – болниците да имат граждански договор с инфекционист. Специално за тази пътека, по която се плаща за COVID лечение, има още по-сериозни въпроси – защо е двойно по-малко плащането от държавата да се лекуваш от доказана пневмония,

Дали ще има повече пари в НЗОК през 2021 година заради COVID-19?

Засега отговор от Пенков няма, тъй като не е видял проект, но до края на седмицата се очаква такъв.

Подобни статии

2185 новозаразени с COVID-19

3393 са излекуваните през последното денонощие 2185 са новозаразените с COVID-19. Това са...

Още в катергорията

2185 новозаразени с COVID-19

3393 са излекуваните през последното денонощие 2185 са новозаразените с COVID-19....

Повече от 2500 нови случая на коронавирус, 125 души починаха

През последното денонощие у нас са регистрирани 2517 нови случая...

Китай разработва РНК ваксина, подобна на тази на „Пфайзер“ и „Модерна“

Китай е постигнал успех при разработката на първата в...