Беларуска църква обяви Лукашенко за „обладан от дявола“ и го анатемоса

Самопровъзгласилата се Беларуска автокефална православна църква (БАПЦ) обяви президента на страната Александър Лукашенко за „обладан от дявола“ и го анатемоса, съобщи сайтът на БАПЦ.

„По силата, дадена ни от Бог, ние отлъчваме от светата православна църква и обявяваме анатема на бившия президент Александър Лукашенко, който, въпреки че носи християнско име, принадлежи на православната църква само по рождение, като му забранява да се приближава до Христовите тайнства“, гласи текстът на анатемата.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

Беларуската автокефална православна църква също нарече режима му „сатанинска сила“ и призоваха вярващите да не му се подчиняват. БАПЦ прикани Лукашенко да се покае пред Църквата и хората.

Членовете на белоруската емиграция основават БАПЦ през 1948 г. и обявяват независимостта си от Беларуската екзархия на Руската православна църква в тогавашния Съветски съюз. През 60-те години организацията се присъединява към Константинополската патриаршия, но скоро се отделя. В началото на 90-те членовете започват да действат директно в Беларус.

Източник: Dariknews.bg

Подобни статии

Още в катергорията

Джеф Безос вече не е най-богатият човек в света

Най-богат вече е френският магнат Бернар Арно Основателят на Амазон...

САЩ: Не пътувайте в Гърция! В България може

Гърция от вчера е в червената категория на Съединените...