Бивш шеф на ЦРУ прогнозира нов регионален конфликт

Според него убийството на ирански ядрен физик заплашва да доведе до “смъртоносни отмъщения и нов рунд на регионален конфликт”

Бившият шеф на ЦРУ Джон Бренан посочи възможните последици от убийството на един от основателите на иранската ядрена програма Мохсен Фахризаде, съобщава „Лента.ру“, позовавайки се на публикацията му в „Туитър“.

Бренан нарича убийството на Фахризаде “престъпно деяние” и заявява, че ако властите на която и да е държава стоят зад него, тогава такъв “акт на държавен тероризъм ще се разглежда като грубо нарушение на международното право”.

Според бившия директор на ЦРУ убийството на ирански ядрен физик заплашва да доведе до “смъртоносни отмъщения и нов рунд на регионален конфликт”. Бренан добави, че подобно убийство е много различно от нападенията срещу Ислямска държава и бойци на „Ал Кайда“, които могат да бъдат атакувани в съответствие с международното право.

По-рано бе съобщено, че американските специални служби обвиняват Израел в убийството на Фахризаде. В същото време не е известно дали САЩ биха могли да са наясно с операцията предварително. Белият дом и Централното разузнавателно управление отказаха да коментират въпроса пред репортери

На 27 ноември стана известно, че Фахризаде е жертва на терористична атака в селището Абсард близо до иранската столица. Първо на място е взривен самоубиец, а след това колата на учения е обстреляна от други нападатели. Няколко души са били убити при нападението.

Иранският президент Хасан Рухани обвини Израел за инцидента.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Влошаване на икономическите нагласи в Германия и еврозоната през декември

Избледняват надеждите за много по-силен растеж през следващите шест месеца. По-негативно...

Още в катергорията

Влошаване на икономическите нагласи в Германия и еврозоната през декември

Избледняват надеждите за много по-силен растеж през следващите шест...

Пускат кучета да душат за депутати-наркомани в Камарата на общините в Лондон

Десетки депутати, специални съветници, учени и други, пожелали анонимност,...