Биткойн удари нов рекорден връх с поглед към бариерата от $20 000

Биткойн поскъпна драматично по време на търговията в понеделник до нов рекорден връх и вече отправя поглед към важната психологическа бариера от $20 000.

Водещата криптовалута поскъпна с над 8% до $19 835, подминавайки бившия рекорден връх около 19 783 щатски долара, достигнат на 17 декември 2017-а година, според данните на компанията CoinDesk, цитирани от БНР.

Така в рамките на отминаващата година биткойн вече поскъпва с над 170%, намирайки подкрепа от силния инвеститорски риск апетит на капиталовите пазари на фона на безпрецедентни фискални и парични стимули. В същото време има глад за финансови активи, възприемани като устойчиви на инфлация.

Winbet – победата е емоция! (18+)

Засилват се и очакванията, че криптовалутите ще спечелят все по-масово възприемане от обществото. Повод са серията информации, че редица централни банки, включително ЕЦБ, обмислят пускането на собствени дигитални валути. По-рано днес шефът на ЕЦБ Кристин Лагард се обяви в подкрепа за въвеждането на цифрово евро.

През миналия месец компанията за онлайн разплащания PayPal пък позволи на своите клиенти търговия с криптовалути и разплащане с тях.

„Моментът на биткойн настъпи“, каза Гай Хирш, управляващ директор за САЩ на платформата за търговия eToro, който посочи и участието на все повече големи финансови институции в покупките на криптовалути като една от причините за тяхното рязко поскъпване през последните седмици. „Това възходящо рали все още има възможност да продължи“, смята той, цитиран от Блумбърг.

Най-четени

ОЩЕ В КАТЕГОРИЯТА

Последни новини