Втора вълна на COVID-19 в Швеция: Броят на заразените нараства

Правителството забрани продажбата на алкохол в барове, ресторанти и нощни клубове след 22:00 ч. от 20 ноември до края на февруари, докато Стокхолм забрани посещенията на домове за възрастни хора

Новите инфекции и постъпилите в болници нараснаха в Швеция, като страната се бори с втора вълна от пандемията на коронавируса, макар че отговорните служители се надяваха техният подход да доведе до „стаден имунитет“ и предотврати именно тази втора вълна, пише британският вестник The Guardian, цитиран от Агенция „Фокус“.

„Смятаме ситуацията за изключително сериозна“, заяви директорът на здравните и медицинските служби в Стокхолм Бьорн Ериксон пред държавната телевизия SVT тази седмица. „Можем да очакваме значително повече хора, които се нуждаят от болнична помощ през следващите седмици.“

Шведските болници са лекували 1004 пациенти за Covid-19, каза SVT, което представлява увеличение с 60% спрямо 627 от предходната седмица. Данните на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) предполагат, че повишаването през последните седмици може да е най-бързото в Европа.

Нарастват и новите инфекции, които достигат средно за седем дни над 4000 през тази седмица срещу по-малко от 500 в началото на октомври. В четвъртък страната регистрира 4635 нови инфекции.

Андерс Тегнел, главният епидемиолог в страната, заяви на пресконференция, че броят на случаите са показали „доста голям ръст през миналата седмица“ и „със сигурност ще се увеличат“ отново тази седмица, макар и може би не с толкова много.

Премиерът Стефан Льовен обаче предупреди в сряда, че всички показатели „вървят в грешната посока. Инфекцията се разпространява бързо и през последната седмица броят на хората, лекувани в реанимация, се е увеличил повече от два пъти.

Льовен каза, че Швеция рискува „повече хора да се разболеят, повече хора да умрат, повече преуморени хора в сектора на здравеопазването, повече отложени операции … Нуждаем се всички да следват препоръките. Всяко решение, което вземаме, е от значение.“

В сряда правителството обяви, че ще забрани продажбата на алкохол в барове, ресторанти и нощни клубове след 22:00 ч от 20 ноември до края на февруари, докато Стокхолм забрани посещенията на домове за възрастни хора, а Гьотеборг ще последва примера им.

В четвъртък Швеция добави още четири региона към списъка на онези, които дават по-строги местни препоръки, в съответствие с подход, който от началото на кризата препоръчва – вместо да заповядва – хората да се съобразяват със съветите на здравната агенция относно физическото дистанциране и хигиената.

За разлика от други страни, които наложиха през пролетта (и отново наложиха сега) строги блокирания, затвориха магазини, барове, ресторанти и фитнес зали, Швеция държи подобни обекти отворени през цялата епидемия, докато носенето на маски все още не се препоръчва официално извън болниците.

Тегнел настоява, че целта е да се забави вирусът достатъчно, за да могат здравните служби да се справят – но също така многократно е казвал, че очаква втората вълна на Швеция да включва относително по-малко случаи от страните, които са блокирали поради очаквано по-високо ниво на имунитет.

Но всъщност всички проведени досега проучвания предполагат, че имунитетът в и около Стокхолм е значително по-нисък, отколкото прогнозира националната здравна агенция. Един на всеки пет теста на Covid-19 в столицата през миналата седмица беше положителен в сравнение с 16% и 8,4% през предходните седмици, съобщи националната информационна агенция TT.

Официални представители обаче отбелязват, че страни като Испания и Франция, които са преодолели първата си вълна чрез строги задължителни мерки, също са преживели драматични втори вълни, което може да подскаже, че решението на Швеция да не блокира не е изиграло съществена роля в скорошния прилив на инфекции.

От началото на епидемията Швеция – която на един етап през юни бе с най-висок процент на смъртност Covid-19 на глава от населението в Европа – е потвърдила 171 365 случая на инфекции с Covid-19 и 6 122 смъртни случая. Броят на жертвите на глава от населението е в пъти по-висок от скандинавските съседи, но по-нисък от страни като Италия, Испания и Великобритания.

Лена Айнхорн, бивш вирусолог, който е един от най-яростните критици на стратегията на страната, заяви, че каквото и да са мислили хората извън Швеция, няма да има голямо значение. „Отначало те казаха: Леле, може би са прави“, каза Айнхорн пред Deutsche Welle.

„Тогава имаше все повече и повече смъртни случаи в Швеция и ние станахме чудовище; всички мислеха, че Швеция е луда. След това през лятото, когато имаше по-малко смъртни случаи, Швеция отново се превърна в рай на земята “, каза тя.

„И накрая, когато през есента инфекциите отново се увеличиха в много страни и имаше опозиция срещу нови заключвания, Швеция стана идол на либертарианците. Това вече не е така, сега случаите отново се увеличават в Швеция.“

Подобни статии

Данните показват: Moderna защитава по-добре от Biontech/Pfizer

Същевременно трябва да се има предвид, че ефективността на стандартните ваксини...

Още в катергорията

Данните показват: Moderna защитава по-добре от Biontech/Pfizer

Същевременно трябва да се има предвид, че ефективността на...

Завърши укрепването на конструкцията на парижката катедралата Нотр Дам

След силния пожар, продължил повече от 15 часа, френският...

Франция обвини в лъжа Австралия и САЩ относно новия договор за сигурност

В интервю за френска телевизия министър Жан-Ив льо Дриан...