Вътрешният министър: Няма как да се глоби пенсионер, който в 10:30 часа е отишъл да си купи хляб

Няма как да се глоби пенсионер, който в 10:30 часа е отишъл да си купи хляб. Това заяви в сутрешния блок на NOVA вътрешният министър Христо Терзийски.

„Трябва да спазваме разпоредбите, които издават здравните власти. Ако установим, че не се спазва времето за пазаруване за възрастните хора, първо ще има устно предупреждение“, добави той.

„Ако противоправното деяние не спре, ще издадем писмен протокол за полицейско предупреждение. Ако човек е толкова настоятелен да не спазва правилата, едва тогава ще се пристъпи към санкция“, изтъкна министърът.

„300 лева е глобата за неспазване на разпоредбите. Когато РЗИ издаде заповед за карантина, ние трябва да сме достатъчно отговорни, за да я спазваме“, заяви Терзийски.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

Той разкри, че 54 000 са карантинираните, на които полицаите трябва да правят проверки дали не нарушават разпоредбите. „Нарушаването на карантината е престъпление по Наказателния кодекс. Това не е административно нарушение“, изтъкна министърът.

„От началото на пандемията имаме до момента произнесени 644 присъди, които са нарушаване на карантината. Основните са глоба, пробация. Санкциите стигат до 10 000 лева. Има и две ефективни присъди“, добави той.

„От началото на пандемията имаме 3150 досъдебни производства, които са образувани за нарушаване на карантината. За всяко нарушаване на карантината докладваме на Районната прокуратура“, обясни вътрешният министър.

Подобни статии

Божанков: Опозицията в БСП е на „играещите хоро“, те не искаха оставката на Гешев

Ако някой излезе извън формата на коалицията, която преговаря за ново...

Още в катергорията

Божанков: Опозицията в БСП е на „играещите хоро“, те не искаха оставката на Гешев

Ако някой излезе извън формата на коалицията, която преговаря...

Президентът Румен Радев свиква първото заседание на 47-ото Народно събрание на 3 декември

Президентът Румен Радев свиква първото заседание на 47-ото Народно...

Започват разговорите за разпределяне на министерствата в новия кабинет

Кирил Петков очаква да има редовно правителство до Коледа Очаква...