Главният прокурор Иван Гешев: Разкрити са поредните грабежи над възрастни хора

Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че са разкрити поредните грабежи над възрастни хора. Този път акцията е била в Сливен. По думите на Гешев няма никакво оправдание за този род престъпления, независимо, че са извършени от деца. 

„Мерките срещу конвенционалната престъпност продължават, въпреки трудната ситуация, в която се намираме“, закани се Гешев.

При акцията са задържани две непълнолетни и едно малолетно лице отговорни за 4 грабежа в град Сливен. Престъпленията са осъществени на 08.11.2020 г. и на 09.11.2020 г. Жертвите са възрастни хора – три жени и един мъж на възраст между 70 и 80 г, съобщиха по-рано от прокуратурата.

Грабежите са извършени по един и същ начин. Младежите се подготвяли предварително, набелязвайки жертвата си. След това причаквали възрастни хора, които не са имали никаква възможност да се защитят. Спрямо тях са употребени закани и сила с цел да им бъдат отнети пари и лични вещи. Една от пострадалите жени е с причинена телесна повреда, в процес на установяване е от какъв вид е.

Извършителите са установени и задържани след Специализирана полицейска операция от служители  на отдел „Криминална полиция“ при  Районно управление – Сливен, проведена под надзора на Районната прокуратура в града. Установено е, че тримата не са ходили на училище.

Спрямо двамата непълнолетни извършители (на 15 и 16 години) са повдигнати обвинения. Наблюдаващият прокурор е постановил те да бъдат задържани за срок до 72 часа.

Предстои спрямо тях да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Третият извършител – малолетно момче на 11 години, не носи наказателна отговорност. Той ще бъде предаден на Комисията за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни в град Сливен, която е компетентна да му наложи възпитателни мерки.

Подобни статии

ББР вече е 100% държавна собственост

Банката обяви осемте си най-големи кредитополучатели Дo крaя нa ceдмицaтa щe зaпoчнe...

Още в катергорията

ББР вече е 100% държавна собственост

Банката обяви осемте си най-големи кредитополучатели Дo крaя нa ceдмицaтa...

Нов ваксинационен график за всички граждани въведе здравният министър

Д-р Стойчо Кацаров отправи и обръщение към нацията, в...

Главният секретар напусна МВР

Ивайло Иванов бе уволнен заради оказаното полицейско насилие по...