Гърция се готви за пълно затварянe

Гръцки медии съобщават, че се очаква страната да бъде поставена под пълна карантина от събота сутринта за следващите три седмици

Гърция се готви за пълно затварянe заради коронавируса. Мярката се предлага на властите от епидемиолози в страната заради променящата се с часове коронавирусна обстановка, съобщи БНР.

Гръцки медии съобщават, че се очаква страната да бъде поставена под пълна карантина от събота сутринта за следващите три седмици. Решението ще бъде обявено по време на официално изявление на премиера Кириакос Мицотакис в четвъртък. Трябва се приложат още по-строги мерки за цялата страна, за да се овладее нарастващият ход на разпространение на коронавируса, коментира пред гръцките медии министърът на здравеопазването Василис Кикилиас.

Той съобщи, че премиерът е приел предложения план от здравното министерство за ограничаване на разпространението на Covid-19. Гръцки епидемиолози настояват за един месец пълна карантина, която да започне още от петък, в цялата страна с вечерен час и позволено напускане на домовете само с потвърдено разрешение от властите. В същото време по информация на медиите, вероятно правителството ще допусне карантина за срок от три седмици. Ограниченията за очакваната национална карантина ще са по план на приложената вече в Солун и Серес.

В Гърция не се коментира затваряне на границата след съобщението на премиера Мицотакис, че влизането в страната ще е достъпно при утвърдените досега условия: адрес на пребиваване и отрицателен тест за коронавирус. Гърция регистрира рекорден брой новозаразени с Covid-19 – 2646 за денонощие. Най-много от тях са в Солун – 823. Вече 70% от леглата в специализираните отделения за пациенти с коронавирус са заети, сочи информация от гръцкото министерство на здравеопазването. За пореден ден в критична ситуация са северните райони Драма, Кавала и област Родопи. От здравното ведомство в южната ни съседка съобщават, че има организация за прехвърляне на пациенти от Северна Гърция в други райони, където има възможност да бъдат настанени в специализирани болници.

Подобни статии

Шефът на „Бионтех“: Оттук нататък – ваксиниране на всеки 2 години

Угур Шахин коментира още пред "Шпигел", че това ще е новото...

Още в катергорията

Шефът на „Бионтех“: Оттук нататък – ваксиниране на всеки 2 години

Угур Шахин коментира още пред "Шпигел", че това ще...

Държавите по света затягат мерките срещу COVID-19

Италия затяга ограничителните мерки в Милано и Торино, докато...