Доц. Добрин Василев: Трябва да се прекъсне веригата на заразата, но обществото е недисциплинирано

„Дори да си представим, че всички лекари лекуват само това, броят на болните ще е по-голям от броя на леглата. Ние 5 милиона легла не можем да отворим“

„Проблемът на епидемичната обстановка е дифузното разпространение на болестта в обществото“, каза пред БНР доц. Добрин Василев – началник на кардиологичното отделение в УМБАЛ „Александровска“.

Той посочи, че при такова разпространение дори всички болници да приемат само пациенти с Covid-19, ще има повече тежки случаи, отколкото са изобщо болничните легла:

„Дори да си представим, че всички лекари лекуват само това, броят на болните ще е по-голям от броя на леглата. Ние 5 милиона легла не можем да отворим“.

Той беше категоричен, че веригата на разпространението трябва да се прекъсне в обществото, а обществото ни е безкрайно недисциплинирано:

„Прав е премиерът, че тази болест може да се преодолее с дисциплина и взаимна отговорност. Нашето общество това не го показва и затова сме на това ниво“.

Според него се прекалява с апокалиптичните приказки за затваряне на държавата:

„Не са необходими КПП-та. Има три типа рискови места. Първото са училищата – децата много трудно могат да спазват противоепидемични мерки. Другите са ресторанти, барове, кина, театри. Знам, че звучи лошо, но навсякъде, където се пресичат потоци на големи групи хора, се създава възможност за разпространение на вируса“.

Доц. Василев подчерта, че ако за три седмици се затворят рисковите места, ще се прекъснат веригите за разпространяване, след което да се отворят, но при стриктно спазване на мерките, а те са елементарни – маски, дистанция и дезинфекция.

„Здравният министър и доц. Ангел Кунчев правят всичко, което могат, максималното на възможностите си“, каза кардиологът.

Подобни статии

Успешен мандат, господин президент!

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова заслужено получиха доверието на...

Още в катергорията

Успешен мандат, господин президент!

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова заслужено получиха...

Здравният министър с новина за зелените сертификати

Към този момент ограничения на национално ниво не се...

Лъчезар Томов: До април ще е петата COVID-19 вълна

COVID-19 минава първо през децата и после при възрастните Основният...