Експерт: Русия може да окупира Одеса, ако Киев и Кишинев се опитат да изолират Приднестровието

Русия ще бъде принудена да изпрати войска в Одеса, ако новоизбраният президент на Молдова Мая Санду престъпи чертата. Това заяви руският военен експерт доктор Константин Сивков, цитиран от EA Daily и Агенция „Фокус“.

По-рано в интервю пред украинското издание „Европейская правда“ Мая Санду заяви, че съжалява за „твърде мекия подоход“ на Кишинев по приднестровския въпрос и посъветва Киев да отчете този опит в действията си спрямо Донбас.

„Ако новоизбраният президент на Република Молдова Мая Санду се опита да осъществи вероятните си планове по отношение на Приднестровието, тогава ответните действия от Москва са неизбежни. Москва се намеси в конфликта между Азербайджан и Армения, въпреки че там нямаше руски граждани“, отбеляза експертът. Той припомни, че над 200 хиляди души с руски паспорти живеят на левия бряг на Днестър.

„Ако Киев и Кишинев се опитат да ги изолират от външния свят, няма да има „страховито мълчание“. Русия ще се бори докрай. А това ще стане като бъде „взета“ Одеса, като се изпрати там руски десант, който ще може да преодолее разстоянието до целта с марш от няколко десетки километра“, заключи Константин Сивков.

Както EADaily съобщи, лидерът на проевропейската Партия за действие и солидарност Мая Санду, която спечели президентските избори на 15 ноември в Молдова, заяви, че настоящият формат на преговорите „5 + 2“ (ОССЕ, Русия, Украйна са посредници в преговорите между Кишинев и Тираспол, САЩ и Наблюдатели от ЕС) е неефективен, тъй като не е насърчил връщането на региона под юрисдикция на Молдова през целия период. Тя поясни, че ще се опита да получи повече подкрепа от Украйна, която граничи с Приднестровския регион.

От своя страна Киев се присъедини към решението на седем европейски държави да подкрепят решението на Съвета на Европейския съюз от 29 октомври за разширяване на санкциите срещу лидерите на Приднестровието. По-рано Кишинев и Киев започнаха да прилагат програма за съвместен митнически и граничен контрол на границата, включително на нейния Приднестровски участък.

На територията на Приднестровието е разположена Оперативна група руски сили, която охранява складовете, оставени след изтеглянето на 14-та армия. Всички молдовски власти се придържат към неизменна позиция относно изтеглянето на чуждата армия от тяхната територия и замяната на руските миротворци с международна цивилна мисия.

Миналата година Кишинев беше посетен от руския военен министър Сергей Шойгу, който обсъди с молдовските власти утилизацията на оръжейните складове, където повечето от съхраняваните снаряди са с изтекъл срок и не могат да бъдат транспортирани. Европейският съюз и САЩ одобриха тази инициатива за демилитаризация, подчертавайки, че тя ще допринесе за реинтеграцията на Приднестровската-Молдовска република (ПМР) в Молдова.

Подобни статии

Путин: Недопустимо е разширение на НАТО на Изток

"Необходими са ни юридически гаранции, защото партньорите ни не изпълниха дадените...

Още в катергорията

Путин: Недопустимо е разширение на НАТО на Изток

"Необходими са ни юридически гаранции, защото партньорите ни не...

Албанският президент приветства позицията на България за разделянето на Албания и РСМ за ЕС

Миналата седмица българският посланик в ЕС Румен Александров заяви,...