ЕС затяга санкциите срещу Беларус

„Европейският съюз ще затегне санкциите срещу Беларус“, обяви върховният представител по външната политика и политика за сигурност Жозеп Борел.

Министрите на външните работи на държавите-членки на Евросъюза са се споразумели по време на днешната видеоконференция по този въпрос и новият пакет с ограничения ще влезе в сила в близките седмици. Той ще включва структури и физически лица, които финансират президента Александър Лукашенко.

По-рано говорителят на външнополитическата служба на ЕС Петер Стано съобщи, че независимо от разширяването на списъка, Евросъюзът възнамерява да продължи „да поддържа диалог с гражданското общество в тази страна и да оказва съдействие на неправителствените организации“.

В момента в ЕС действат два пакета санкции срещу Минск, като в така наречения „черен сипсък“ са включени имената на 55 човека на ръководни постове, включително държавният глава Александър Лукашенко, и представители на силовите структури.

Всички те са със забрана да влизат на територията на ЕС, а сметките им в европейски банки, ако имат такива, ще бъдат замразени.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Русия: Решението на САЩ е признак на неефективност

Решението на посолството на САЩ в Русия от 12 май за...

Още в катергорията

Русия: Решението на САЩ е признак на неефективност

Решението на посолството на САЩ в Русия от 12...

Съвместни проверки на КЗП и БАБХ за Великденските празници

Потребителите масово предпочитат български хранителни продукти и затова ще...

Борисов: Осигурихме допълнителни 50 лева към пенсиите и за май

Министерски съвет реши още да бъдат окрупнени два терена...