ЕС обсъжда преговорните рамки за Северна Македония и Албания

Държавите от Европейския съюз трябва да  решат дали одобряват предложените преговорни рамки за присъединяване на Северна Македония и Албания. Темата ще бъде сред обсъжданите на днешната среща на Съвета по общи въпроси, която ще се проведе онлайн, пише БНР.

Очаква се България да обяви вето на рамката за Скопие.

Макар вчера дипломатически източници да твърдяха, че все още има възможност преговорните рамки за Северна Македония и Албания да бъдат одобрени до края на годината, днес не се очаква пробив по българската позиция.

Както е известно, страната ни настоява преди да даде зелена светлина, между нас и западната ни съседка да бъдат изяснени въпросите за общата ни история и  езика.

Европейски дипломати обаче настояват първата междуправителствена конференция да бъде свикана възможно най-бързо и допълват, че не се очертават пречки за одобряване на преговорната рамка за Албания. Те подчертават, че на срещата така или иначе не могат да се вземат решения, тъй като заседанието се провежда чрез видеоконференция.

Също днес ще бъдат оповестени специфичните препоръки към първите 5 страни членки по азбучен ред, сред които и България, по новия Механизъм за върховенството на закона.

Подобни статии

Нови архиви доказват, че македонски лидери след 1945г. се определят като българи

Първият миниcтър нa прaвocъдиeтo нa НФР Мaкeдoния Пaвeл Шaтeв и зaмecтник-прeдceдaтeлят...

Още в катергорията

Турция става космическа сила: Ще покорява Луната със собствена ракета и безпилотен кораб

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви националната космическа програма...

Дoнaлд Тръмп ce зaвръщa нa пoлитичecкaтa cцeнa

Бившият президент на САЩ щe гoвoри нa нaй-гoлямoтo eжeгoднo...