Започва Среща на върха на страните от Берлинския процес: София и Скопие са съпредседатели

Среща на върха на страните от Берлинския процес се очаква да се проведе днес. Домакини са съвместно министър-председателят Бойко Борисов и премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, които се очаква да раговарят чрез видеоконферентна връзка, съобщи БНТ.

Премиерът Бойко Борисов е отбелязал пред председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, че европейската перспектива пред Западните Балкани означава стабилност, мир и просперитет. В рамките на срещата ще се подпишат важни документи за приобщаване на региона към ЕС.

Външните министри вече разговаряха в рамките на съвместното председателство на София и Скопие. В рамките на срещата първият дипломат на Германия – Хайко Маас беше категоричен: че се работи активно за следващата стъпка от разширяването на Европейския съюз, но интересите на всяка държава трябва да бъдат защитени.

На срещата ще бъдат подписани две декларация – едната съдържа план за действие за създаване на общ регионален пазар, който да подготви Западните Балкани за общия европейски пазар, а втората описва „зеления“ дневен ред на региона в съответствие със Зелената сделка на Европейския съюз.

Подобни статии

Кирил Петков: Сметките за ток и газ за февруари ще бъдат намалени

Премиерът припомни, че през следващата седмица правителството на РСМ идва на...

Още в катергорията

Кирил Петков: Сметките за ток и газ за февруари ще бъдат намалени

Премиерът припомни, че през следващата седмица правителството на РСМ...

„Вторични трусове“ в македонските медии след визитата на Петков

Очаквано, визитата се използва за вътрешнополитическите битки между СДСМ...

На 22 януари БСП събира 961 делегати на 50-я си конгрес в НДК

Заради пандемичната обстановка от делегатите на конгреса ще се...