Зловещият сериен убиец Чикатило бил нещатен сътрудник на милицията

По време на разследването на поредица от убийства, извършени от известния съветски маниак Андрей Чикатило, се оказва, че дълго време той не може да бъде заловен, включително и защото се оказва нещатен сътрудник на милицията, се посочва в материалите по наказателното дело от архива на Ростовския окръжен съд, съобщава „Лента.ру“.

Документите сочат, че по време на разпита Чикатило е казал, че е помогнал за разкриването на грабителите на социалистическа собственост, като си е сътрудничил с регионалната полиция на Ростов . На запитване на следователя пристига отговор от ръководството на регионалното управление на вътрешните работи, от който следва, че регистрите на полицейските нещатните служители са унищожени, а името на Чикатило не фигурира в останалите списъци.

Преписката по делото обаче съдържа и извлечение от заповед № 59 на началника на полицейското управление на градския изпълнителен комитет на Новошахтински от 10 април 1975 г., според която Андрей Романович Чикатило е бил назначен не за нещатен сътрудник, а инспектор на отрезвителния център е станал негов надзорник.

„Когато убийствата започнаха в региона, аз участвах в залавянето на престъпника, участвах в патрулирането на улиците. Знаех, че полицията издирва убиеца ”, каза маниакът на процеса.

В СССР удостоверението за нещатен сътрудник дава право на безплатно пътуване с всеки обществен транспорт и в ежедневието позволява незабелязано преминаване през полицейски постове. Това може да обясни неуловимостта на Чикатило през годините.

Андрей Чикатило е съветски сериен убиец, педофил, некрофил и канибал. Според разследващите той е извършил първото убийство през 1978 година. Поради грешки в разследването е арестуван едва през 1990 година. Чикатило е осъден на смърт. Установено е, че в периода от 1982 до 1990 г. е извършил 44 доказани убийства, най-често деца са негови жертви. Самият маниак говори за 56 убийства.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Румънският премиер уволни след скандал министъра на здравеопазването

Румънският премиер Флорин Къцу отстрани от длъжност министъра на здравеопазването Влад...

Още в катергорията

Румънският премиер уволни след скандал министъра на здравеопазването

Румънският премиер Флорин Къцу отстрани от длъжност министъра на...

Байдън ще направи първото си обръщение пред Конгреса на 28 април

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси...

Байдън изтегля US войниците от Афганистан до 11 септември, говори с Путин

Президентът Джо Байдън ще изтегли до 11 септември всички...