Каракачанов: Без помощ за Северна Македония, ако ще е за сметка на националния ни интерес

Не сме се отказали да помагаме на Северна Македония за ЕС, но няма как да стане за сметка на българския национален интерес.

Това каза вицепремиерът Красимир Каракачанов от парламентарната трибуна за разговорите с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев, цитиран от „Фокус“.

Той посочи, че има предвид и езика, и историята.

„Поставили сме въпроса, има го в самата рамкова позиция и сме го предлагали за реабилитация на всички онези лица, които след 1944 г. в тогавашна Югославия са репресирани като българи. Един процес, който в цяла Източна Европа вече приключи много отдавна. В Македония не е започнал. Това мога да кажа по отношение на досегашните стъпки, които е направило правителството и да уверя уважаемите дами и господа народни представители, че българската позиция се придържа твърдо към договора от 2017 г., към рамковата позиция, гласувана от българското правителство и потвърдено в декларация от 10 октомври миналата година на българския парламент“, заяви още Каракачанов.

„Не стигнахме до никакво ново решение със Северна Македония и няма да дадем съгласие за започване на преговорите“, сподели вицепремиерът.

„Ние сме за членство на Македония в ЕС, но смятаме, че договорът от 1 август 2017 г. не се изпълнява, както са неговите разпоредби. Има забавяне както на работата на Историческата комисия, самите решения на историческата комисия са малко на брой, а според македонската страна са много наброй, въпреки това те не се обявени публично и не се провеждат като част от тяхната държавна политика. Не наблюдаваме никаква промяна по отношение на езика на омразата не само от страна на медии, защото аргументът, който се изтъква е, че медиите са частни и не могат да бъдат контролирани, няма да коментирам това доколко и в каква степен е вярно, но има и държавни медии, има и институции, които употребяват същия език на омразата и насаждат негативизъм и омраза към българския народ, България и всичко българско“, каза още Каракачанов.

Подобни статии

Радев е приел Кристалина Георгиева на 9 септември. И до този момент срещата е засекретена

От офиса на държавния глава съобщават за далеч по-маловажни срещи и...

Още в катергорията

Времето – 26 септември 2021 г.

Днес времето ще бъде слънчево и почти тихо Минималните температури...

Собственик на голяма куриерска компания става депутат от “Продължаваме промяната”

Коалицията "Продължаваме промяната" иска подписването на споразумение с Демократична...