Колони американска военна техника напускат Сирия

Американското командване прехвърли пореден конвой от 50 бронирани машини от Сирия в съседен Ирак. Това съобщи телевизионната станция Syria. Според сирийската медия, освен танкове и бронирани превозни средства, през граничния пункт Ал-Уалид са преминали и цистерни с „незаконно добит сирийски нефт“, предават TACC и Агенция „Фокус“.

Както телевизията подчертава, петролът е изваден от полетата в провинциите Дейр ез-Зор и Хасеке, които са под контрола на американските военни и кюрдските сили. Що се отнася до военната техника, тя е преместена на иракска територия от американската база в Хараб ал Дейра.

На 16 и 20 ноември още два американски конвоя с танкове и военни камиони преминаха границата. Според телевизията няколко десетки американски военнослужещи вече са напуснали американската база в село Ел-Маликия.

По-рано САЩ систематично засилваха въоръженото си присъствие на сирийска територия. Общоарабският вестник Al-Sharq al-Awsatсъобщи на 6 ноември за оборудването на нова американска военна база близо до населеното място Багуз в провинция Дейр ез-Зор.

От 2015 г. САЩ създадоха девет военни бази в североизточна Сирия. Четири от тях са разположени в близост до петролните находища в Дейр ез-Зор, а още пет в съседната провинция Хасеке.

През октомври допълнителни 500 американски войници бяха разположени в Сирия за подпомагане на подразделенията на кюрдите в борбата срещу активизиралите се терористични банди от групировката „Ислямска държава“.

Подобни статии

Тръмп подновява масовите митинги през юни

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп планира да възобнови масовите събития...

Още в катергорията

Тръмп подновява масовите митинги през юни

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп планира да възобнови...

Голяма среща между Великобритания и Ирландия

Днес британският премиер Борис Джонсън ще проведе среща с...

Войната между Израел и палестинците: Защо отново и защо сега

Ако проследим нивото на битките от 2008/2009 досега ще...