Лекарствата в София свършиха! Извиха се огромни опашки пред аптеките

Истински кошмар се разиграва в аптеките в София и пред повечето от тях се вият огромни опашки от отчаяни и изнервени хора. В същото време лекарства няма – липсват изцяло препарати за настинки, грип или подсилване на имунитета.

Тотален дефицит са дори витамини и минерали, които са изключително важни за хора с хронични заболявания, бременни жени и деца.

Препарати за имунната система като „Авирон“ и „Изопринозин“ са изчерпани и не се намират в цялата столица, както и антибиотици от вида на азитрокса. Дефицит са и лекарства с парацетамол и подобни за сваляне на температура.

На много места са изчерпани дори препарати за други заболявания като диабет. Отчаяни хора се карат по опашките и вдигат скандали на аптекарите, които незнайно защо са наложили забрани и дават само по една опаковка от все още наличните продукти. Други път буквално плачат пред аптеките от безсилие да се сдобият с нужния препарат, след дълги обиколки из десетки вериги.

Вчера министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов опита да се измъкне с обяснение за кризата с лекарствата, като заяви, че хората се презапасявали и призова да спрат да купуват лекарства. Подобно заявление обаче е абсурдно в държава със свободна пазарна икономика в 21 век и е ангажимент на правителството да установи защо изведнъж аптеките се изпразниха и не се зареждат нови количества. Съмненията за спекула и криене на лекарства все повече подлудяват хората, а отговорност това да не се случва има именно държавата.

Източник: Пик

Подобни статии

Какви са разликите между антителата след преболедуване и след ваксинация

иРНК ваксините не съдържат жив вирус и не оказват влияние върху...

Още в катергорията

Български лекар: Хапче срещу COVID-19 е 90% ефективно

Успехът е свързан с предотвратяване на хоспитализация, обясни д-р...

Времето – 28 ноември 2021 г.

Днес валежите ще спрат, облачността временно ще се разкъса,...